Recensie: Ida

Film & TV

Een Poolse novice gaat op zoek naar haar familieverleden met haar enig overgebleven tante vlak voor ze intreedt in het klooster. Deze twee personages zijn elkaars tegenpool, wat dit een buddy movie maakt, nota bene met een roadtrip.

> Lees verder

Recensie MTMF: Inequality for All

Film & TV

Inequality for All toont het betoog van Econoom Robert Reich. Er is niks mis met inkomensverschillen, maar te grote verschillen zijn slecht voor de economie. Reich gebruikt een nodige dosis humor om de kijker te overtuigen van zijn gelijk. De vraag is of deze documentaire niet te veel een reclamespot voor zichzelf is.

> Lees verder

Recensie: Captain America - The Winter Soldier

Film & TV

In Captain America – The Winter Soldier leidt Steven Rogers een rustig leven in Washington DC. Hij probeert zich aan te passen aan de leven van de 21e eeuw. Totdat hij op een missie wordt gestuurd en het avontuur begint.

> Lees verder

Recensie: Ain't them Bodies Saints

Film & TV

In de debuutspeelfilm van David Lowery vallen we midden in het complexe en gelaagde verhaal van Ruth en Bob. Hoewel het een romantisch als gewelddadig verhaal is, wordt het met bescheidenheid verteld en smaakt daardoor verrassend.

> Lees verder

Recensie MTMF: Narco Culturaā€¸

Film & TV

In Narco Cultura wordt de dagelijkse ellende veroorzaakt tegenover de verheerlijking van de drugscultuur in narcocorridos gesteld. In het begin is deze tegenstelling schokkend, maar de documentaire kent verder weinig verdieping of ontwikkeling.

> Lees verder

Recensie: The Grand Budapest Hotel

Film & TV

De afstand tot de wereld die Wes Anderson in The Grand Budapest Hotel toont, is enorm. Zijn ode aan beleefdheid en correctheid is perfect getimed nu oorlog in Oost-Europa weer dreigt en een politicus in Nederland zich openlijk racistisch uitlaat.

> Lees verder

Collectie: Jacques Tati

Film & TV

Was Jacques Tati een groot regisseur of een groot acteur? Of beide? Of misschien geen van beide? Als je van films houdt ken je Tati. Misschien niet per se zijn films, maar zijn naam is synoniem met cinema.

> Lees verder

Recensie: Her

Film & TV

Spike Jonze spiegelt ons een toekomstbeeld voor om vragen te stellen over technologische ontwikkelingen die zich vandaag voordoen. Met een uitstekende Joaquin Phoenix en een gebrek aan moraal, staat menselijkheid daarbij voorop.

> Lees verder

Recensie: Nebraska

Film & TV

Alexander Payne toont ons in Nebraska de mensen in de noordelijke staten van de VS die weinig kansen hebben in hun leven. In een vloeiend verhaal volgen we een oude alcoholist die met zijn zoon zijn enige kans op waardigheid najaagt.

> Lees verder

Recensie: 12 Years a Slave

Film & TV

Opmerkelijk genoeg zijn er veel minder films over slavernij gemaakt dan over de holocaust. Steve McQueen brengt hier met 12 Years a Slave verandering in, met een film die veel indruk maakt qua vorm en inhoud.

> Lees verder

Recensie: Lone Survivor

Film & TV

Een oorlogsfilm zie je niet vaak meer tegenwoordig. Althans een ‘ouderwetse’ oorlogsfilm, waar het gaat om de actie in plaats van het verhaal. Gelukkig is daar Lone Survivor. Een ouderwetse niet-lullen-maar-schieten-oorlogsfilm.

> Lees verder

Recensie: A Touch of Sin

Film & TV

De eerste 5 minuten van A Touch of Sin bevatten meer geweld en actie dan alle eerdere films van Jia Zhangke samen. Er lijkt iets geknapt in de festivallieveling, waardoor de boodschap in zijn film heeft aangepast naar een oproep tot revolutie.

> Lees verder