Collectie: Jacques Tati

Film & TV

Was Jacques Tati een groot regisseur of een groot acteur? Of beide? Of misschien geen van beide? Als je van films houdt ken je Tati. Misschien niet per se zijn films, maar zijn naam is synoniem met cinema.

> Lees verder

Recensie: Her

Film & TV

Spike Jonze spiegelt ons een toekomstbeeld voor om vragen te stellen over technologische ontwikkelingen die zich vandaag voordoen. Met een uitstekende Joaquin Phoenix en een gebrek aan moraal, staat menselijkheid daarbij voorop.

> Lees verder

Recensie: Nebraska

Film & TV

Alexander Payne toont ons in Nebraska de mensen in de noordelijke staten van de VS die weinig kansen hebben in hun leven. In een vloeiend verhaal volgen we een oude alcoholist die met zijn zoon zijn enige kans op waardigheid najaagt.

> Lees verder

Recensie: 12 Years a Slave

Film & TV

Opmerkelijk genoeg zijn er veel minder films over slavernij gemaakt dan over de holocaust. Steve McQueen brengt hier met 12 Years a Slave verandering in, met een film die veel indruk maakt qua vorm en inhoud.

> Lees verder

Recensie: Lone Survivor

Film & TV

Een oorlogsfilm zie je niet vaak meer tegenwoordig. Althans een ‘ouderwetse’ oorlogsfilm, waar het gaat om de actie in plaats van het verhaal. Gelukkig is daar Lone Survivor. Een ouderwetse niet-lullen-maar-schieten-oorlogsfilm.

> Lees verder

Recensie: A Touch of Sin

Film & TV

De eerste 5 minuten van A Touch of Sin bevatten meer geweld en actie dan alle eerdere films van Jia Zhangke samen. Er lijkt iets geknapt in de festivallieveling, waardoor de boodschap in zijn film heeft aangepast naar een oproep tot revolutie.

> Lees verder

Recensie: Dallas Buyers Club

Film & TV

Matthew McConaughey is onherkenbaar. Het zuidelijk type speelt hij in wel meer films met verve, maar hier komen daar nog een aantal lagen bovenop. Hij is stoer, hard, in ontkenning, nieuwsgierig, kwetsbaar, maar vooral strijdbaar.

> Lees verder

Recensie: American Hustle

Film & TV

Het is een mooi toeval dat American Hustle een paar weken na The Wolf of Wall Street uitkomt, want beide films gaan over mensen die over de ruggen van anderen vooruit proberen te komen en zijn extravagante vertoningen.

> Lees verder

Recensie IFFR: Tres D

Film & TV

De meest toepasselijke film die draaide op het IFFR dit jaar is helaas niet de beste. Tres D is een film die zich op een filmfestival afspeelt en waarin veel over film gepraat wordt. De film is heel gelaagd, maar werkt op op geen enkel niveau echt goed.

> Lees verder

Recensie IFFR: Periscópio

Film & TV

Twee mannen die elkaar niet kunnen uitstaan wonen samen in een appartement. De een verzorgt de ander. Als er plotseling een periscoop door de vloer steekt, verandert hun slechte gedrag. Een artistieke film met een boodschap.

> Lees verder

Recensie: All is Lost

Film & TV

All is Lost biedt een overlevingsverhaal van een naamloos personage gespeeld door Robert Redford. Door de vorm, waarin alleen de handeling getoond wordt, zonder verdere uitleg, is het een unieke toevoeging aan het survivalgenre.

> Lees verder

Recensie: The Wolf of Wall Street

Film & TV

Met het verhaal van Jordan Belfort, The Wolf of Wall Street, voegt Scorsese een bijzonder komische paragraaf aan zijn oeuvre toe. De 2e helft van de film voelt eerder onvermijdelijk dan noodzakelijk, maar creëert wel een mooie parallel met de realiteit.

> Lees verder