Hou je rotzooi thuis!

23 februari 2014, 10:00 | Jeroen

In eerste instantie besloot ik een aantal maanden geleden over het onderwerp te schrijven dat ik zo aan zal snijden, maar ik bedacht me en liet het liggen. In de tussentijd liep ik er echter weer meerdere keren tegen aan en nu moet ik er toch maar aan geloven.

Ik pendel nu iets meer dan een jaar bijna dagelijks van Den Haag naar Amsterdam met de trein en ik kom ze vaak tegen: mannen met een vinger in hun neus. Een neuspeuterende vrouw heb ik nog nooit gezien. Natuurlijk nemen we allemaal wel eens de wijsvinger ter hand om een vastzittend snotje te verwijderen, maar meestal houden we dat privé en delen we het evenement niet met de wereld om ons heen. Er is echter een type man dat schijt heeft aan zijn omgeving en zijn perfect geoefende vinger-neus coördinatie niet onder stoelen of banken steekt. Dit is niet alleen een neuspeuterende man, dit is een nonchalante man. “Snotje in mijn neus? I don’t care dat ik in de trein van 17.57 zit tegenover Marije. Het is mijn godvergeven recht om in mijn neus te zitten…en ik zal het er eens even van nemen! En dat snotje? Stop ik in mijn mond, gewoon omdat het kan”

Dit type man zit niet alleen in de trein in zijn neus, eigenlijk is elke manier van reizen een uitnodiging tot graafwerkzaamheden. Vooral als er een rustmoment valt. In de auto voor het stoplicht of de file? Vinger in de neus. Na een heerlijke fietstocht in de zon even uitpuffen op een bankje? Vinger in de neus. Op zoek naar je trein op het perron? Vinger in je neus. Ga er maar eens op letten. Wanneer je met je auto in de file staat en naar links, rechts of in je achteruitkijkspiegel kijkt is er 99% kans dat je op een peuterende man stuit. Nu is die constatering tot daar aan toe, maar wat is de oorzaak?

Ik vind het heel moeilijk om dit te zeggen, maar ik denk dat vrouwen de oorzaak zijn van dit fenomeen. Helemaal wetenschappelijk onderbouwd is dit vermoeden niet, maar ik put uit eigen ervaring:

Mijn vader is een neuspeuteraar pur sang. TV aan, lekker op de bank in je neus graven, tot je elleboog erin en veel snuifgeluiden maken, want dan komen de snotjes los.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik als puber voor de tv zat met een bord eten op schoot en ik vanuit mijn rechterooghoek aan de bewegingen zag dat er graafwerkzaamheden werden uitgevoerd. Mijn moeder was hier, net als ik, niet zo van gecharmeerd en riep altijd iets in de trant van: “gadverdamme, dat doe je maar in de auto.” Ik denk niet dat mijn moeder hier de enige in was en is – voor zover ik weet peutert mijn vader nog steeds verwoed in zijn neus.
Al die mannen die getrouwd zijn en samenwonen moeten hun heil ergens anders zoeken, omdat hun wederhelft niet gediend is van hun gedrag. Niet in staat te stoppen, wendt de man zich tot de straat en valt daar de rest van de mensheid lastig met zijn exhibitionisme. Maar hé zijn vrouw heeft nergens last van.

Ik houd het ondertussen niet meer uit in de trein met al die uitgeprocedeerde neusgraaiers en het is gewoon niet eerlijk. Wat je thuis doet moet je helemaal zelf weten, maar val mij niet lastig met smerige gewoonten omdat het thuis niet mag. Als je met iemand trouwt of samenwoont dan is dat in voor- en tegenspoed en dan neem je als vrouw dat gepeuter er maar bij. Het maakt deel uit van het contract dat je hebt afgesloten. Stop met je rotzooi over de schutting gooien en neem je verantwoordelijkheid!

Denk maar niet dat jullie hiermee weg kunnen komen getrouwde vrouwen van Nederland. Er komt een tegenbeweging aan en elke keer als een man in welke vervoerssituatie dan ook de neiging heeft om zijn vinger naar zijn neus te brengen, zullen wij roepen: NEE, dat doe je maar thuis, bij je vrouw!



Share |

Gerelateerde artikelen