Het tijdelijke geluk

15 juni 2014, 10:00 | Jeroen

Tegen de achtergrond van een arme bevolking en een corrupte FIFA wordt het belangrijkste sporttoernooi ter wereld gespeeld. De 32 beste voetbalselecties van de wereld strijden om de hoogst haalbare prijs als voetballer zijnde. Zullen zij zich iets aantrekken van het lot van de gewone man op straat? Nee.

De slechte arbeidsomstandigheden, gezondheidszorg en infrastructuur in Brazilië hebben ervoor gezorgd dat de locale bevolking het in het geheel niet eens is met de miljarden die uitgegeven zijn voor het WK en de aankomende Olympische Spelen, terecht. Maar niemand die het heeft over de spelers zelf. Als de voetballers zouden staken om aan te geven dat ook zij het niet eens zijn met de toewijzing, organisatie en aanloop naar zo’n groot toernooi, dan zou er misschien iets gebeuren. Jammer genoeg zijn ook zij ‘slachtoffer’ van het geld, de media en het poppenspel dat deze werkelijkheid schetst. Afgeschermd van de realiteit en schuilend achter excuses banen zij zich een weg naar eeuwige roem. En wij? Wij faciliteren daarin.

Ik ben zelf een fervent voetbalfan. Misschien iets minder gedreven dan vroeger, maar de sport die ik zelf veertien jaar met hart en ziel heb bedreven, ligt me erg nauw aan het hart. Het spelletje is heerlijk. Heerlijk om te kijken, om je druk over te maken, te bediscussiëren en te winnen, samen. Het intense beleven zorgt er dan ook vaak voor dat alle andere zaken snel op een secundair, tertiair niveau terecht komen. Ik wil ook helemaal niet nadenken over de slechte dingen die ik weet. Ik wil van een mooi voetbaltoernooi genieten, zonder me druk te hoeven maken om al die zielige dingen. Volksvermaak ten top en ook ik ben schuldig. Schuldig aan (tijdelijke) negatie. Negatie van het feit dat er vele slachtoffers zijn gevallen in de bouw van de stadia en tijdens de demonstraties, terwijl die mensen gewoon gelijk hadden. We gaan over lijken met z’n allen en juichen voor de mensen die ons in die situatie hebben gemanoeuvreerd. Alles voor het tijdelijke geluk.

Onze zoektocht naar geluk zorgt ervoor dat we zaken die daar niet verenigbaar mee zijn negeren en zelfs uitbannen. Dit gebeurt op persoonlijk vlak, maar zeker ook in groepen. We noemen het: de Oranje koorts. Het is één van de belangrijkste aspecten in de mens die ervoor zorgt dat zelfbehoud boven alles gaat en is misschien wel de bron van alle ellende. Zolang er maar iets is wat ons bedreigd, zullen we verdedigen. Nu maar hopen dat het Nederlands elftal speelt voor lijfsbehoud en niet voor winst. Maken we nog een kans.Share |

Gerelateerde artikelen