Drinken voor kunst en cultuur

20 april 2012, 15:23 | Jeroen

Vorige week vrijdag was de eerste proeverij van het Halbe biertje in de schouwburg van Rotterdam. Halbe… denk je, dat zijn toch gewoon halve liters? Niks nieuws aan! Maar niets is minder waar! Halbe is de naam van een nieuw biertje vernoemd naar Halbe Zijlstra, onze staatssecretaris voor kunst en cultuur. De beste man heeft behoorlijk moeten bezuinigen op de budgetten voor de kunst en cultuur, maar ook gevraagd om meer eigen initiatieven te starten, zowel van bedrijven als van kunstenaars zelf.

Het Halbe biertje is hier dan ook een mooie uitwerking van. Alles omtrent het biertje is gemaakt door kunstenaars. Kunstenaar Teun Castelijn is de initiatiefnemer van het bier. Teun: “Kunst en bier hebben een lange geschiedenis, kunstenaars houden wel van een biertje en met Halbe kunnen we dus onze eigen fondsen bij elkaar drinken”. Dat is ook gelijk het idee achter het bier. Alle winst die wordt gemaakt wordt in een fonds gestort dat projecten van kunstenaars ondersteunt. Het bier wordt gebrouwen door één van de weinige vrouwelijke bierbrouwsters in Nederland, kunstenares Henriette Waal.

Alles rond Halbe is door kunstenaars gemaakt

Het fonds zal nieuw talent maar ook bestaande kunstenaars steunen. Dit zie je weer terug aan de mensen die mee hebben gewerkt aan het Halbe biertje. De glazen zijn ontworpen door Dadara. Marc Bijl heeft de Halbe mobiel vormgegeven, een oude invalidenwagen die omgebouwd is tot mobiele bar. De glazen voor de lancering in de Rotterdamse Schouwburg zijn vormgegeven door studio deJongekalff van Jennifer te Jonge en Roos Kalff.

Help Halbe

Nu het bier gelanceerd is wil Halbe de horeca in, de (alternatievere) horeca. Denk aan culturele plekken als theaters en kroegen waar veel creatievelingen komen. Dus vind je het Hable biertje een vet initiatief: help de cultuur dan een handje door Halbe te promoten en in de koeling te krijgen van jouw favoriete kroeg.

Maar je kan Halbe natuurlijk ook op facebook steunen.Share |

Gerelateerde artikelen