Art is dead long live the art: Antiphotojournalism

31 maart 2011, 17:33 | Jeroen

Vandaag de opening van de tentoonstelling: ‘Antiphotojournalism’ in Foam in Amsterdam. De vraag is niet is het digitale tijdperk de dood van de fotojournalistiek, maar wat zijn de nieuwe ontwikkelingen en hoe ziet de toekomst van de fotojournalistiek eruit?

Foam (fotografie Museum Amsterdam) besteedt hier veel aandacht aan met onder anderen het project: ‘What’s Next’ en nu met de tentoonstelling ‘Antiphotojournalism’. De titel komt van Allan Sekula, die zegt: “New methods of reporting the news, new imaginations of what the news might be, have challenged the hegemonic figure of the photojournalist at its core and given birth to the most interesting ideas” en “It has a multiplicity of forms, such as film, video, slides, web-based presentations and many more”. Ook hij zal te zien zijn bij de tentoonstelling, net als: Broomberg & Chanarin, Mauro Andrizzi, Jonathan Cavender, Robbie Wright, Shane McDonald, Hito Steyerl, Ariella Azoulay, Paul Lowe, Goran Galic & Gian-Reto Gredig, Laura Kurgan, Renzo Martens, Kadir van Lohuizen, Phil Collins, Walid Raad/The Atlas Group, Paul Fusco, Gilles Peress en Susan Meiselas. Compilaties van Sohrab Mohebbi, Eyal Weizman met Yazan Khalili en Tony Chakar.

Wanneer je de afgelopen jaren de ontwikkelingen gevolgd hebt, zie je steeds meer foto’s en filmpjes in het nieuws en in kranten verschijnen van ‘amateurs’. Zijn dit de nieuwe persfotografen? Gaan de professionals zich aanpassen aan deze nieuwe trend? Het antwoord op deze vragen wordt niet gegeven in de tentoonstelling, maar wel is te zien hat de nieuwe trends zijn.

Een interessant concept en en mooie tentoonstelling. Zeker een bezoek waard.

De tentoonstelling is te zien van 1 april tot en met 8 juni bij foto museum Foam Amsterdam.Share |

Gerelateerde artikelen