Museumnacht 2013 Den Haag

5 september 2013, 08:30 | Jeroen

Aanstaande zaterdag 7 september is het zover de Museumnacht in Den Haag. Met meer dan 30 culturele hotspots die ’s nachts open zijn, een KinderNachtRoute, Sneak Peeks op de Grote Markt en de traditionele opening in de Koninklijke Schouwburg, belooft het dit jaar een prachtige editie te worden. Daarnaast zijn er met verschillende DJ’S afterparty’s in de musea.

Opening Museumnacht in de Koninklijke Schouwburg

De opening van Museumnacht in de Koninklijke Schouwburg begint dit jaar om 19.30 uur. Dit wordt een samenspel van video- en lichtkunst van WERC Collective. De MC’s Guus en Frank van der Steen van de Kernkoppen treden op en daarnaast laat Juvat Westendorp zijn dans skills zien.

Hieronder onze perfecte museumnacht:

West
Darkness & light. Internationale groepstentoonstelling Videokunst. Het experimentele gebruik van het bewegend beeld is bijna net zo oud als het de bioscoop zelf. Futurisme, dadaïsme en surrealisme speelden al met filmische technieken. De industrialisatie van de film gaf een nieuwe betekenis aan het begrip en kunst ontwikkelde zich tot een autonome wereld en lijkt in staat om de kloof die is ontstaan tussen hedendaagse kunst en de samenleving te overbruggen. Deze tentoonstelling gaat in op de centrale rol die film nu speelt in de kunst. In de drie verschillende ruimtes van West worden video’s getoond van kunstenaars die zich zichtbaar hebben laten inspireren door de filmindustrie.

Gevangenpoort
Ben jij bang in het donker? Stap binnen in deze eeuwenoude gevangenis en ontmoet de ziel van de Gevangenpoort. Ze heeft het allemaal gezien: moord, ontsnappingen, marteling en de onmacht van de onschuldige gevangenen. De ziel vertelt je haar verhaal zoals zij zich het meest thuis voelt… in het donker! Het programma van de Gevangenpoort duurt 30 minuten. Er worden deze nacht geen rondleidingen door het cellencomplex gegeven, maar korte toneelstukken opgevoerd. Niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar en bangeriken!

Tweede Kamer der Staten-Generaal
De Tweede Kamer opent ook dit jaar haar deuren met de Haagse Museumnacht. Bezoek de Kamer en bekijk de plenaire zaal; het bekendste werkterrein van de Kamerleden. Speciaal voor de Haagse Museumnacht staat de Statenpassage in de spotlight. Geniet hier van videokunst, muziek en een betoverend lichtspel. Een mooie gelegenheid om de Kamer eens in een ander licht te zien.

Haags Historisch Museum
Hoe goed ken jij Den Haag? Wij zetten deze nacht alles wat typisch Haags is in de schijnwerpers. Volg de workshop ‘Haags lullûh’ met Sjaak Bral en leer een aardig woordje meepraten in dit mooie dialect. De stad kent ook vele eigen smaken. Kun jij ze herkennen? Kom blind proeven en laat zien wat jouw culinaire kennis van Den Haag is. Natuurlijk kun je je ook onderdompelen in echte Haagsekunst. Mooie stadsgezichten en portretten vertellen het verhaal van de mensen die hier woonden, werkten en flaneerden. Even bijkomen doe je in onze bar met een gezellig Haags muziekje op de achtergrond. Hoe Haags wil je het hebben?

GEM / Fotomuseum
De Museumnacht gaat verder bij het GEM / Fotomuseum. Het Museon en het Gemeentemuseum Den Haag organiseren, in samenwerking met BINK 5 HOOG, een perfecte afsluiter van de Museumnacht. De technobeats van Haagse DJ Kevin Mark nemen je mee naar underground Berlijn. De feesttantes zorgen voor kleurrijke face paint en dans tot het licht aangaat! Leg de avond voor altijd vast in het old skool fotohokje en vergeet je Tshirt niet (die je zelf hebt gemaakt tijdens de zeefdrukworkshop).

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt op de Museumnacht klik dan hierShare |

Gerelateerde artikelen