Audiovisueel festival Impakt pakt uit met Soft Machines

21 oktober 2014, 21:10 | Jeroen

Soft Machines: Where the Optimized Human Meets Artificial Empathy is een thema dat zich richt op het heden en de nabije toekomst van de relatie tussen mens en machine. Computers en robots vormen zich steeds meer naar ethische en emotionele belangen, terwijl onze gevoelswereld in toenemende mate wordt ingegeven door de dagelijkse en intieme omgang met technologie. Het speciale programma is samengesteld door een team van vier Amerikaanse curatoren: A.E. Benenson, Ken Farmer, Dr. Leah Kelly en Noah Hutton.

Opening

Woensdag 29 oktober opent het festival om 17:00 uur met de Soft Machines tentoonstelling met de titel (!?) in de ruimte van Fotodok/Casco en om 19:15 uur in Theater Kikker met een performance door Michael Bell-Smith en een keynote van cyber-punk auteur Bruce Sterling.

Het Impakt festivalhart bevindt zich in Theater Kikker. De filmprogramma’s, lezingen en muziek rondom Soft Machines en het Panorama Programma zijn te zien in Theater Kikker en Filmtheater ‘t Hoogt. De festivaltentoonstelling (!?) is verspreid over twee locaties: de ruimte van Fotodok/Casco en van Galerie Sleper. Naast de hoofdtentoonstelling is in de Academiegalerie een tentoonstelling van HKU-studenten te zien.

Soft Machines Filmprogramma

De cinema is al sinds haar ontstaan gefascineerd door de kruising van emoties en machines. We kennen allemaal de klassieke voorbeelden, zoals de tinnen man op zoek naar een hart, de psychotische A.I. en virtual-reality-romantiek. Het Soft Machines filmprogramma biedt een nieuw perspectief op het visuele vocabulaire dat bepaalt hoe de intieme omgang met computers eruit kan zien. Met experimentele videokunst, documentaires en gevonden filmmateriaal, worden de filmische conventies van het thema onderzocht via een reeks onwaarschijnlijke bronnen: van minimalistische beeldhouwkunst tot massagefetisjen en verveelde aandelenhandelaren. Onder meer met Daniel Cockburn, Chris Cunningham, Erica Scourti, Jon Rafman, Lutz Dammbeck, Falke Pisano en Omer Fast.

Soft Machines Tentoonstelling (!?)

De festivaltentoonstelling (!?), uit te spreken als ‘uitroepteken vraagteken’, is vernoemd naar het symbool waarmee verrassende schaakzetten met onverwachte gevolgen worden aangegeven. De titel verwijst zo naar de anekdote van de eerste keer dat een schaakgrootmeester, Kasparov, een schaakpartij verloor van een computer. Door een fout in de programmering deed Deep Blue, de computer een domme zet. Kasparov raakte hierdoor zo in verwarring dat hij verloor. (!?) staat in deze gevarieerde tentoonstelling voor onvoorziene verschijningen van emotionele complexiteit aan de uiterste randen van de technologie. Met werk van onder anderen: Iain Ball, Cecile B. Evans, Sebastian Schmieg & Silvio Lorusso, Raphael Lyon, Paul Laffoley, Mark Leckey en Harun Farocki

Opening Exposities Impakt Festival 2014
Opening Harun Farocki, Serious Games in Galerie Sleper – vr 17 oktober
Opening Tentoonstelling Academiegalerie – vr 24 oktober
Opening Tentoonstelling (!?) Fotodok/Casco – wo 29 oktober

Soft Machines: Presentaties & Speciale projecten

Een caleidoscopische blik op emoties en machines, door wetenschappers, kunstenaars, musici, videogameontwerpers en academici. Ze werken allen vanuit het idee dat een experiment tegelijk gebaseerd moet zijn op onderzoek en specifieke vraagstellingen, maar het uiteindelijk een gelegenheid is om verrast te worden. Met onder anderen: Bruce Sterling, Metahaven, Annie Dorsen, Dr. Marc-Oliver Gewaltig, Scott Kildall, Kill Screen Magazine met Jamin Warren, Jonas Lund, Michael Bell Smith, Anna Lundh, John Menick, Dr. Luc Steels, Francois Pachet en Marco Marchini, Tristan Perich en Ere Lievonen, Maria Antelman, Franco Berardi, Lea Cetera, Tyler Coburn, Dr. Suzanne Dikker en Matthias Oostrik,

Soft Machines Muziekprogramma

Tijdens de clubnights verandert Theater Kikker in een audiovisuele omgeving. Toonaangevende internationale dj’s werken samen met vj’s en kunstenaars. Ze geven invulling aan het thema van de geoptimaliseerde mens en kunstmatige empathie, door middel van live visuals met gemanipuleerde Hollywoodbeelden van kunstmatige intelligentie, glitch-art en motion graphics die speciaal voor de optredens zijn ontwikkeld.

Donderdag 30 oktober: Nguzunguzu met VJs Pinar&Viola, en DJ Sliink met de VJs van Pussykrew. Een gratis Soft Machines afterparty met Wildgroei vindt plaats in Ekko.

Zaterdag 1 november: Akka met VJ Maxmana, Krampfhaft met VJ Rosa Menkman, Boeboe met de VJs van Pussykrew.

De Impakt Festival Passe-partout (25 euro) en de Dagpas (15 euro) zijn te reserveren via tickets@impakt.nl. Voor het festivalprogramma in Theater Kikker zijn losse e-tickets te koop via www.theaterkikker.nl. Kaartverkoop van de tickets voor andere locaties vindt plaats aan de deur op de festivaldag zelf. Voor studenten, U-pashouders en CJP-leden geldt een korting op de toegangsprijs. Meer informatie en het volledige festivalprogramma is te vinden op de site van Impakt.

We mogen van de organisatie 2×2 kaarten weggeven. Wil je erbij zijn, stuur dan even een mail naar info@zubb.nl en wellicht ben jij één van gelukkige!Share |

Gerelateerde artikelen