Anton Corbijn in Foam

21 juni 2011, 19:13 | Jeroen

Vandaag was het dan zover: Anton Corbijn gaf als openingsschot voor zijn tentoonstelling ‘Inwards and Onwards’ een persconferentie bij Foam in Amsterdam.

Als een echte rockster betaamd komt Corbijn ‘Fashionably Late’ binnen. Niet zo laat dat men begint te morren en niet te vroeg zodat men denkt dat hij niks anders te doen heeft. Na een introductie van museumdirecteur Marloes Krijnen is hij zelf aan het woord.

Twee en en half jaar geleden is een eerste contact geweest tussen Foam en de fotograaf om eens een tentoonstelling in Nederland te doen. Het was alweer negen jaar geleden dat dit het geval was. In die negen jaar is er veel veranderd. Corbijn is zich meer gaan richten op film en portretten. De portretten kwamen tot stand gedurende de zoektocht naar een nieuwe richting. Hij had die bedenktijd aangezien hij de laatste jaren aan films werkte (‘Control’ en ‘The American’).

Dan volgt een Q&A met curator Marcel Feil. Corbijn heeft bewondering voor beeldende kunstenaars. “Deze mensen creëren en dat inspireert mij. Het vormt mijn bewustzijn over de dingen die voor mij, in mijn leven spelen. Wat mij ook altijd intrigeerde aan popartiesten is het creëren van een song, niet het orgasme op het podium. Anders dan de musici, die ik nooit met hun instrument fotografeerde, fotografeer ik beeldende kunstenaars wel met hun attributen. Het liefst in hun eigen omgeving, in het atelier, achter een doek.” Niet alle kunstenaars stonden overigens te springen gefotografeerd te worden. Sommige heeft Corbijn een paar jaar moeten ‘stalken’ voordat ze toestemming gaven.

Dan is er ruimte voor de pers. Op de vraag of de reden van zijn nieuwe richting is omdat de artiesten van tegenwoordig niet meer interessant zijn zegt Corbijn: “Het is niet zo dat de artiesten van tegenwoordig niet interessant zijn, ik ben er gewoon klaar mee, die dagen zijn geweest,” en “Als ik nu bands fotografeer voel ik mij een oude fotograaf”.

Tenslotte. “Ik ben pas erg ziek geweest (longontsteking) en dat heeft mij een andere kijk op de body gegeven, een andere insteek. “Ik ga hierdoor als een rijker mens door het leven”.

Donderdag is de officieel opening en vanaf vrijdag tot en met 1 september te zien in Foam in Amsterdam. Donderdag meer!Share |

Gerelateerde artikelen