Bloom: Open Space Brian Eno en Peter Chilvers

27 februari 2018, 17:33 | Jeroen

Bloom: Open Space brengt je naar een wereld waar digitale beelden over de werkelijkheid liggen en de grens tussen de fysieke en virtuele wereld verdwijnt. Deze generatieve kunst installatie van de Britse audiovisueel kunstenaar Brian Eno en muzikant en software designer Peter Chilvers brengen samen de app Bloom naar de echt wereld met Bloom: Open Space. Deze mixed reality installatie is een baanbrekende combinatie van audiovisuele generatieve kunst en Microsoft’s HoloLens.

Bloom: Open Space biedt een totaal vernieuwde ervaring van de bestaande app. Bezoekers stappen met een HoloLens de installatie binnen, waarbij ze compleet omringd worden door schermen en geluid. Net als bij de app kunnen deelnemers met simpele handgebaren de meest ingewikkelde patronen en unieke melodieën creëren.

Brian Eno is constant op zoek naar de grenzen van muziek, geluid en visuele kunst. Hierbij daagt hij zichzelf uit, maar zeker ook iedereen die zijn werk ervaart. Hij doet dit met systemen en algoritmes die zelf muziek generen. Sinds eind jaren ’70 experimenteert hij hiermee en zijn installaties zijn de hele wereld over gegaan. Deze hebben grote invloed gehad op zijn eigen muziek en die van anderen zoals David Bowie, U2 en Coldplay.

Eno en Chilvers hebben de afgelopen vijftien jaar verschillende projecten gedaan samen. Naast de Bloom app, hebben ze apps ontwikkeld zoals Scape, Trope en onlangs nog de app versie van Eno’s album Reflection.

Bloom is daarnaast onderdeel van het Microsoft Music x Technology programma, waarbij Microsoft’s technologie er voor zorgt dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan om muziek te maken en te ervaren. Amy Sorokas, verantwoordelijk voor deze muzikale samenwerkingen vertelt: “We zijn lang op zoek geweest naar het juiste project om de mixed reality mogelijkheden van de HoloLens verder te ontdekken. Toen we hoorde dat Brian Eno en Peter Chilvers interesse hadden om met de HoloLens Bloom naar een nieuwe omgeving te brengen, waren we enorm enthousiast. De HoloLens laat mensen muziek maken in een mixed reality omgeving. We kunnen bijna niet wachten om het publiek de installatie te tonen.”

De Bloom: Open Space installatie zal open zijn voor publiek van van 21 tot en met 25 februari 2018 in de Westergasfabriek in Amsterdam. Check de website voor meer informatie.Share |

Gerelateerde artikelen