Art Rotterdam 2020

18 september 2019, 13:21 | Jeroen

Art Rotterdam is aan haar eenentwintigste editie toe. Na de succesvolle jubileumeditie van afgelopen winter, met maar liefst 28.500 bezoekers, verzorgt de organisatie in februari van het komende jaar opnieuw een uitdagende beurs in een inspirerende context.

Op Art Rotterdam 2020 krijgen professionals en liefhebbers de kans nieuw werk te beleven, te ontdekken en aan te schaffen. Wat opvalt, naast de eerder al in gang gezette samenwerking tussen lokale en internationale galeries, is de spannende nieuwe aanpak van Projections en een verrassend initiatief als The Performance Show.

citizenM Projections

Projections, sectie voor film en videokunst, ondergaat voor het eerst in zeven jaar een complete transformatie. In samenwerking met hoofdpartner citizenM hotels komen er nieuwe opties voor deelnemers, een nieuwe selectiecommissie en een nieuw toekomstbestendig ontwerp van Tom Postma Design. De selectiecommissie bestaat uit Hugo Brown (Brown Family Collection), Bob en Renee Drake, Liesbeth Willems (curator KRC-collectie) en Bart Rutten (directeur Centraal Museum Utrecht). Alle commissieleden hebben zich verplicht een werk uit het aanbod van Projections in hun collectie op te nemen. En citizenM hotels, de organisatie die kunst in haar DNA heeft, gaat het door haar aangekochte werk in alle hotels wereldwijd, van New York en Parijs tot Taipei, tonen.

The Performance Show

Atelier van Lieshout, op steenworpafstand van de Van Nellefabriek, vormt het podium voor een nieuw initiatief van Art Rotterdam, The Performance Show. Performance art staat in toenemende mate in de belangstelling van het publiek. Curator Zippora Elders (artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen) draagt zorg voor een doorlopend en gevarieerd programma, uitgevoerd door (inter)nationale performers en de artistieke voorhoede. Met een gevarieerd driedaags programma, ingebed in diverse samenwerkingsverbanden (waaronder met Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam), vormt The Performance Show een welkom nieuw onderdeel van de Art Rotterdam Week.

NN Group Art Award

Voor het vierde jaar op rij vindt tijdens Art Rotterdam 2020 de uitreiking van de NN Group Art Award plaats. NN Group (o.a. Nationale-Nederlanden) is een verzekeraar en vermogensbeheerder met een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring. Net als eerdere jaren gaat de prijs naar een uitzonderlijk talent van wie het werk te zien is op de beurs. De belangrijkste criteria voor nominatie zijn: het voltooien van een kunstvakopleiding in Nederland en het uitdragen van authentiek en innovatief vakmanschap. Winnaar van 2019 was de Nederlandse kunstenaar Katja Mater, vertegenwoordigd door Galerie Martin van Zomeren. Zij ontving een stimuleringsprijs van € 10.000,-. Voor de NN Group Art Collection werd bovendien een van haar werken aangekocht. De jury bestaat dit jaar uit: Sofía Hernández Chong Cuy – directeur Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam, Sietske van Zanten, directeur LAM Lisse, Katja Mater, beeldend kunstenaar, Jan Pieter Ekker, chef kunst Het Parool en Els Drummen, conservator NN Group Art Collectie.

Over Art Rotterdam

Art Rotterdam is een gerenommeerde en verrassend gevarieerde kunstbeurs. Jaarlijks biedt dit evenement een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen en trekt ieder jaar meer bezoekers uit binnen- en buitenland.

Op GalleryViewer.com is voorafgaand aan de beurs de online catalogus van Art Rotterdam te zien. Deze catalogus omvat alle kunstwerken die de galeries tentoonstellen, inclusief prijsklasse. Van iedere kunstenaar is een korte biografie, filmpjes en aanbevelingen opgenomen.

GalleryViewer.com is het online platform van Art Rotterdam dat potentiële kunstkopers ondersteunt bij een toekomstige kunstaankoop. De site onderhoudt een uitgebreide database van kunstwerken, tentoonstellingen en kunstenaarsprofielen. De ruim 45 deelnemende galeries zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod. GalleryViewer, die streeft naar transparantie en educatie voor een breed publiek, informeert online en stimuleert de échte kunstervaring die in de galerie plaatsvindt.

Art Rotterdam

Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam

- Donderdag 6 februari, 11.00 – 19.00 uur

- Vrijdag 7 februari, 11.00 – 19.00 uur

- Zaterdag 8 februari, 11.00 – 19.00 uur

- Zondag 9 februari, 11.00 – 19.00 uur

Entree € 19,50 | online ticket € 16,50 | online combi ticket met The Performance Show: € 26,50. Kinderen tot 12 jaar gratis

The Performance Show

AVL Mundo / Atelier van Lieshout | Keileweg 18, Rotterdam

- Vrijdag 7 februari, 11.00 – 19.00 uur

- Zaterdag 8 februari, 11.00 – 19.00 uur

- Zondag 9 februari, 11.00 – 19.00 uur

Entree € 12,50 | online ticket € 10,- | online combi ticket met Art Rotterdam: € 26,50. Kinderen tot 12 jaar gratis

Beeld: Michael Portnoy, The Agglutinators (Rigoberto), part of Relational Stalinism – The Musical in 2016 at Witte de With Center for Contemporary Art, photo by Aad Hoogendoorn.Share |

Gerelateerde artikelen