Foam: Eric Gyamfi - Fixing Shadows

4 november 2019, 15:19 | Jeroen

Eric Gyamfi (1990, Ghana) werd dit jaar door een internationale jury benoemd tot winnaar van de dertiende Foam Paul Huf Award. Deze prijs wordt jaarlijks door Foam uitgereikt aan een fotografietalent jonger dan 35 jaar. De kunstenaar gebruikt een scala aan beeldtechnieken om gestalte te geven aan visuele verhalen die het midden houden tussen autobiografisch en fictief. Zijn werk bestaat uit collages, tekst, geluid en foto’s die werden ontwikkeld volgens uiteenlopende procedés, zoals cyanotypie en zeefdruk. Zijn portretten en dagboekachtige installaties zijn uiterst persoonlijk, maar overstijgen tegelijkertijd de individuele ervaring.

Foam nodigde Gyamfi uit om zijn beeldverhalen te vertalen naar de muren van het museum. De resulterende installaties zijn dubbelzinnig, gelaagd en vervagen de grens tussen storytelling en documentaire fotografie. Het fotografisch beeld wordt gepresenteerd als een krachtig maar ambigu middel om verhalen te vertellen – of ze nu waar zijn of niet. De tentoonstelling bestaat uit twee van Gyamfi’s meest recente series. A Certain Bed is een semi-autobiografisch beeldverhaal over de omzwervingen van de kunstenaar na het verlaten van zijn thuis. De fotocollages die hij maakte in de tijd dat hij rondzwierf vormen samen een dagboekachtig verslag van zijn nomadische ervaring en bevragen op een introspectieve manier wat het betekent om een thuis te hebben – of te verliezen.

Fixing Shadows; Julius and I is een vormonderzoek naar het fotografisch portret. De fotograaf combineerde zijn eigen beeltenis met een portret van componist Julius Eastman, wat resulteerde in duizenden variaties van deze fotografische vereenzelviging in de vorm van cyanotypieën en zeefdrukken. Dit werk speelt in op Eastmans experimentele composities, waarin elk stuk elementen bevat van voorgaande thema’s. Op vergelijkbare wijze produceert Gyamfi een eindeloos aantal variaties van twee beelden, waarbij het klimaat en andere omstandigheden de uiteindelijke afdruk beïnvloedden. De foto’s worden gecombineerd met gesproken Whatsapp-berichten die de kunstenaar gaandeweg verzamelde. Deze geven uiteenlopende interpretaties van hetzelfde beeld, dat voor iedereen wat anders betekent.

Eric Gyamfi

Gyamfi werd in 1990 geboren in Ghana. In 2014 behaalde hij zijn Bachelor Economie en Informatiekunde aan de Universiteit van Ghana. Momenteel volgt hij een Master-of Fine Arts aan de faculteit voor schilder- en beeldhouwkunst van de Kwame Nkrumah University of Science and Technology. Hij nam deel aan de Photographers’ Masterclass in Khartoem, Soedan (2016), Nairobi, Kenia (2017) en Johannesburg, Zuid-Afrika (2018). Ook nam hij in 2016 deel aan de fotografieworkshops van de Nuku Studio en in 2017 aan de Masterclass West Africa van World Press Photo. Daarnaast ontving hij in 2016 het Magnum Foundation Fund en is hij lid van de Nuku Studio in Ghana: een collectief van beeldende verhalenvertellers dat verslag doet van kwesties die in Afrika en daarbuiten spelen. Gyamfi woont en werkt in Accra, Ghana.

Eric Gyamfi is de winnaar van de dertiende Foam Paul Huf Award, die jaarlijks door een internationale jury wordt uitgereikt aan een fotografietalent onder de 35 jaar. De Foam Paul Huf Award is mogelijk gemaakt door de genereuze bijdrage van een anonieme sponsor.

Eric Gyamfi – Fixing Shadows
13 december 2019 – 11 maart 2020 bij foam in Amsterdam.Share |

Gerelateerde artikelen