Sonic Acts 2020

21 november 2019, 11:36 | Jeroen

Op 21, 22 en 23 februari vindt Sonic Acts Academy 2020, de 20e editie van Sonic Acts, plaats in Amsterdam. Vandaag zijn de eerste namen van kunstenaars en sprekers bekendgemaakt. Ook is de verkoop van Early Bird tickets van start gegaan.

Sonic Acts Academy is het festival voor audiovisuele kunst en kritische perspectieven, gemotiveerd door onze veranderende planeet en de noodzaak om onze gezamenlijke toekomst opnieuw vorm te geven. Het festival biedt drie avonden met experimentele concerten, live cinema en progressieve clubnachten, en twee conferentiedagen met de meest relevante internationale sprekers van het moment op locaties als Paradiso, Stedelijk Museum Amsterdam, De Brakke Grond en OT301. De Academy, een compacte versie van het Sonic Acts Festival, belicht onderzoek en artistieke reflecties in de context van het Antropoceen.

Kijk voor meer informatie over het festival en de bekendgemaakte namen op de website.

Onderdeel van de Academy 2020 zijn kunstenaar en onderzoeker Nabil Ahmed, componist Marja Ahti, geluidskunstenaar Elvin Brandhi, celliste Anthea Caddy, kunsthistoricus en schrijver T. J. Demos, geluidskunstenaar Hugo Esquinca in samenwerking met filosoof Yuk Hui, geluidskunstenaars Jonáš Gruska and Maika Garnica, beeldend kunstenaar Terike Haapoja, filmmakers Daniel Mann en Eitan Efrat, geluidskunstenaar Kali Malone, het samenwerkingsproject MÆKUR met musicus Anton Kats, curator Eva Rowson en geluidskunstenaar Maia Urstad, componist Roly Porter in samenwerking met kunstenaar Marcel Weber (MFO), multimedia kunstenaar SADAF, theoreticus en musicus Speaker Music (DeForrest Brown, Jr.) en audiovisueel kunstenaar Philip Vermeulen.

Expanded Experience en Progress Bar in Paradiso

Marja Ahti, Jonáš Gruska, Kali Malone en Roly Porter in samenwerking met MFO, zijn de eerste namen van het programma Expanded Experience in Paradiso, dat zich richt op experimentele audiovisuele en sonische werken en sensorenoverspoelende uitingen. De vanuit Stockholm werkende componist en performer Kali Malone produceert solowerken waarin ze zich richt op lange composities met een combinatie van modulaire synthese en akoestische instrumenten. Onlangs bracht de Amerikaanse, die actief is in groepen als Sorrowing Christ en Upper Glossa, haar solo-album The Sacrificial Code (2019) uit.

Ook vindt in de bekende Amsterdamse uitgaansgelegenheid Progress Bar plaats. De clubnacht geeft ruim baan aan radicale gelijkheid, gemeenschapszin en hoop door een podium te bieden aan de meest uitdagende stemmen, dj’s, multimedia kunstenaars en dichters van over de hele wereld.

Geluidskunst in Stedelijk Museum Amsterdam

Sonic Acts Academy 2020 toont een groot aantal live presentaties en installaties van geluidskunstenaars in het Stedelijk Museum Amsterdam. Onderdeel van dit programma zijn Anthea Caddy, Maika Garnica, maar ook de aanstormende Haagse kunstenaar Philip Vermeulen. Hij maakt performatieve installaties die extatische ervaringen oproepen. Voor zijn ‘hypersculpturen‘ maakt hij gebruik van verschillende media, geluid, licht en natuurkunde. In zijn grensoverschrijdende werk daagt hij de kijker uit met spel, gevaar en verleiding. In opdracht van Sonic Acts en W139 ontwikkelt hij een grootschalige nieuwe installatie die tijdens de Academy in première gaat.

Conferentie en live presentaties in De Brakke Grond

Tijdens de tweedaagse conferentie wisselen een groot aantal hedendaagse kunstenaars en denkers, waaronder Nabil Ahmed, T. J. Demos, Terike Haapoja, Daniel Mann en Eitan Efrat, ideeën uit met de festivalbezoeker door middel van lezingen en paneldiscussies. Prijswinnend onderzoeker en schrijver T. J. Demos, professor visuele cultuur aan de Santa Cruz University of California, onderzoekt in zijn werk de kracht van kunst om innovatieve en experimentele strategieën te ontwikkelen. Naast Santa Cruz is hij verbonden aan het University College London en is hij directeur van het Center for Creative Ecologies. Ook vinden er op deze festivallocatie live presentaties plaats van kunstenaars als Hugo Esquinca in samenwerking met Yuk Hui en het samenwerkingsverband Anton Kats, Eva Rowson and Maia Urstad.

Elektro-muziek in OT301

Sonic Acts presenteert een nachtprogramma in OT301 dat het donkere gebied tussen ritme en ruis verkent. Het geeft een podium aan een nieuwe generatie van geluidsonderzoekers, die met dj-sets en live optredens de meest abstracte gebieden van dancemuziek onthullen. De eerste namen die bekend worden gemaakt zijn de Welshe underground cultstar Elvin Brandhi en de New Yorkse ritme-analist en mediatheoreticus DeForrest Brown, Jr.. Speaker Music is zijn digitale audio- en experimentele mediaproject, waarin hij geluid en beweging omzet in geluidsschilderijen of andere abstracte vormen door middel van live mixes.

Over Sonic Acts

Sonic Acts, opgericht in 1994, organiseert jaarlijks een thematisch festival of een academy met een sterke focus op de hedendaagse en historische ontwikkelingen op het snijvlak van audiovisuele kunst, wetenschap en theorie. Iedere editie belicht een thema aan de hand van een breed spectrum aan kunstvormen en disciplines. Sonic Acts is een organisatie die onderzoek en ontwikkeling aanjaagt en de productie van werken ondersteunt door ze een podium te bieden. Ook geeft het opdracht tot nieuw werk, vaak in samenwerking met internationale festivals, kunstinstellingen en fondsen.

Tickets: Early Bird festivalpas €60,- (reguliere festivalpas €70,-)
Locatie: Paradiso, Stedelijk Museum Amsterdam, De Brakke Grond en OT301Share |

Gerelateerde artikelen