ZUBBtipt: Ik Daphne Gakes

23 april 2020, 14:29 | Jeroen

‘Leven doe je door te spelen,’ zo luidt Daphne Gakes’ devies. Als kind wilde ze maar één ding: zo snel mogelijk volwassen worden. Nu ze eindelijk groot is wil ze vooral kind blijven. Met een open blik duikt ze in avonturen en doet waar andere mensen alleen maar van dromen. Ze woont in een camper, komt rond van de kunst en stelt zich open voor Jan en alleman. Met behulp van haar moeders dagboeken vraagt Daphne zich af hoe ze moet leven. Wild – vol seks, drugs en rock-’n-roll-of kalm – met rust, reinheid en regelmaat?

Van het vastzitten na het stelen van een zalm en het aangaan van een open relatie tot aan haar werk als artiest en haar werkzaamheden in de escort. In een daverende coming-of-ageroman neemt Daphne Gakes je mee naar deze cruciale momenten in haar leven. Is ze vrijgevochten en stoer, of bang om te kiezen? En als alles mogelijk lijkt, wie stelt er dan de grens?

Klik hier om het boek te bestellen.

Sletvrees

Ik heb een weg naar volwassenheid gehad met seks, drugs en rock en roll. Tijdens het spelen van mijn gelijknamige solo voorstelling kwam ik erachter dat vooral de verhalen over seksualiteit schuurden. ’Vrouwen die veel seks hebben zijn een hoer, mannen eerder stoer.’ Seksueel actieve vrouwen worden neergezet als slet of hoer, als scheldwoord. Iedere vrouw heeft vijf seksuele archetypes in zich: De maagd, de mystica, de koningin, de wilde vrouw en de slet. In die zin zijn we allemaal net zoveel ‘de maagd’ als ‘de slet’, je kiest er als vrouw zelf voor waar je je licht op laat schijnen.

Eigen keuze en toch vrezen we het meest voor de slet. Dat is nergens voor nodig. De definitie van de slet is een vrouw die van het leven een feestje maakt en die ervan geniet dat mensen naar haar lichaam kijken. Dat klinkt in mijn oren als een vrij & gezellig type. Ik hou van vrouwen die kunnen genieten van aandacht, ook tussen de lakens… en niet van vrouwen die na een wilde nacht zeggen: ‘oh, dit doe ik normaal nooit.’ Fuck dat pleasende gedrag, vrouwen hoeven zich net als mannen niet te schamen voor hun seksualiteit. Dit boek is geen ode aan met jan en alleman de koffer induiken maar wel een ode aan de slet, de hoer die in iedere vrouw schuilt en waar we trots op mogen zijn.Share |

Gerelateerde artikelen