Nu in Foam

5 oktober 2020, 22:13 | Jeroen

Magnum fotograaf Alec Soth (1969) werd bekend als de chroniqueur van het bestaan in de marges van de Amerikaans samenleving. Als fotograaf maakte hij in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi waarin de zonderlinge en onopgemerkte plekken en personen centraal staan die hij aantrof tijdens zijn reizen langs de rivier. Na een grootschalig retrospectief in 2015 volgde voor de fotograaf een periode van bezinning, waarin hij niet reisde en nauwelijks fotografeerde. Zijn meest recente project I Know How Furiously Your Heart Is Beating is het resultaat van deze persoonlijke zoektocht en markeert een vertrek van Soths’ eerdere werk. De fotograaf vertraagde zijn werkproces en keerde de lens naar binnen. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie, bestaande uit stillevens van bescheiden bezittingen en portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving.

t/m 6 december 2020
Alec Soth – I Know How Furiously Your Heart is Beating

Foto: Sonya and Dombrovsky, Odessa, 2018 © Alec Soth / Magnum Photos
_____________________________________________

De tentoonstelling Amsterdamse Meiden bestaat uit ruim 50 vintage portretten en contactvellen uit het analoge archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Tussen 1990 en 1992 spendeerde Wolff enkele maanden per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls – A Celebration, een reeks portretten van transgender personen in New York en Amsterdam. De unieke portretten zijn nu eens uitbundig en glamorous, dan weer ingetogen en kwetsbaar. Gezamenlijk geven de foto’s een beeld van een hoge mate van genderfluïditeit in het Amsterdam van de jaren 90, voorbij het publieke leven dat zich afspeelde in notoire nachtclubs als Club RoXY en iT.

Joris, Amsterdam, 24 april 1991 © The Remsen Wolff Collection / courtesy of Jochem Brouwer 2020
t/m 6 december 2020
Remsen Wolff – Amsterdamse Meiden
_____________________________________________

Schrijver, fotograaf en televisiejournalist Johny Pitts (1987, Sheffield, UK), onderzoekt in Afropean al reizend door Europa het leven van de zwarte gemeenschap. Hij ging op zoek naar de ‘Afropean’ identiteit over het hele continent en reisde van Londen tot Parijs, via Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Rome, Marseille, Madrid en Lissabon. In woord en beeld schetst hij een onderbelicht verhaal over het continent.
Zo reisde hij naar Amsterdam om bij The Black Archives te horen over Hermina en Otto Huiswoud, strijders tegen kolonialisme en voor zwart communisme. Hij documenteerde Cova Da Moura, de Kaapverdische Favela aan de rand van Lissabon met zijn eigen ondergrondse economie en bezocht de wijk Clichy Sous Bois in Parijs, waar in 2005 opstanden uitbraken naar aanleiding van de dood van Bouna en Zyed, twee jongens die zich na een achtervolging verborgen voor de politie.

Deze tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van Forum on European Culture (van 17 t/m 20 september), georganiseerd door DutchCulture en De Balie. De tentoonstelling is samengesteld door Johny Pitts en Foam.

New Europe, London, from the series Afropean, 2013 © Johny Pitts, courtesy of the artist.
t/m 1 november 2020
Johny Pitts – Afropean: Travels in Black Europe
_____________________________________________

Ter ere van het afstuderen van dit jaar presenteert Foam de nieuwste werken van de studenten van de afdeling fotografie van de Gerrit Rietveld Academie. De jonge kunstenaars stellen werk tentoon dat voornamelijk tot stand is gekomen tijdens Corona lock-down.

Met werk van: Tasio Bidegain, Marta Capilla Urbano, Tomas Dudley Baker de Castro Feijo, Sofie Flinth Bredholt, Alma Kim, Dora Lionstone, Luca Penning, Aurélie Sorriaux, Shreya de Souza en Alizé Wachto.

Making of a floor, 2020 © Marta Capilla Urbano.
t/m 1 november 2020
Gerrit Rietveld Academie – The Graduation Show

#FoamAtHome

Ontdek ook onze online activiteiten op #FoamAtHome. Wij presenteren tentoonstellingen, Q&A’s met kunstenaars, rondleidingen met onze curatoren, highlights uit ons magazine en van onze Foam Talents en meer.Share |

Gerelateerde artikelen