Foam Paul Huf Award 2021: juryleden

3 maart 2021, 16:54 | Jeroen

Op donderdag 11 maart a.s. zal de 15e winnaar van de Foam Paul Huf Award bekend worden gemaakt. Deze prijs wordt ieder jaar georganiseerd door Foam Fotografiemuseum Amsterdam en toegekend aan fotografen onder de 35 jaar, door een onafhankelijke internationale vakjury.

De jury is dit jaar als volgt samengesteld: Joachim Naudts (voorzitter, artistiek coördinator Kunsthal Extra City, België), Osei Bonsu (curator internationale kunst, Verenigd Koninkrijk), Alessia Glaviano (visueel directeur van Vogue Italia en directeur van het Photo Vogue Festival, Italië), Gwen Lee (medeoprichter Singapore International Photography Festival en DECK, Singapore) en Alona Pardo (curator Barbican Art Gallery, Verenigd Koninkrijk). Binnenkort buigen zij zich over de ingezonden portfolio’s van de genomineerde kunstenaars, waaruit de winnaar voort zal komen.

De Foam Paul Huf Award bestaat uit een geldbedrag van € 20.000 en een solotentoonstelling in Foam. Daarnaast wordt het werk van de winnaar opgenomen in het prestigieuze jaarlijkse Talent issue van Foam Magazine en het bijbehorende Talent programma. De winnaar ziet zijn/haar naam worden toegevoegd aan een indrukwekkende lijst van alumni. Vorig jaar won Laia Abril (1986, Spanje) de Award. Haar solotentoonstelling On Rape: A History of Misogyny, Chapter Two is t/m 27 juni te zien in Foam.

De winnaar van de Foam Paul Huf Award 2021 wordt bekendgemaakt op donderdag 11 maart as, via een persbericht en de online media van Foam.

Beeld: Ala Kachuu, van de serie On Rape © courtesy of Laia Abril & Galerie Les filles du Calvaire.

Voormalige Foam Paul Huf Award winnaars zijn:

2020 – Laia Abril (1986, Spanje)
2019 – Eric Gyamfi (1990, Ghana)
2018 – Daniel Shea (1985, Verenigde Staten)
2017 – Romain Mader (1988, Zwitserland)
2016 – Daisuke Yokota (1983, Japan)
2015 – Momo Okabe (1981, Japan)
2014 – Daniel Gordon (1980, Verenigde Staten)
2013 – Taiyo Onorato & Nico Krebs (1979, Zwitserland)
2012 – Alex Prager (1979, Verenigde Staten)
2011 – Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk)
2010 – Alexander Gronsky (1980, Estland)
2009 – Leonie Hampton (1978, Verenigd Koninkrijk)
2008 – Pieter Hugo (1976, Zuid-Afrika)
2007 – Mikhael Subotzky (1981, Zuid-Afrika) en Taryn Simon (1975, Verenigde Staten)

Internationale experts:

Om tot een internationaal representatieve selectie te komen heeft Foam ook dit jaar zo’n dertig nominators uit verschillende delen van de wereld benaderd. Specialisten en deskundigen uit het fotografieveld zijn gevraagd ieder een aantal talentvolle fotografen onder de 35 jaar te nomineren in de regio waar hij/zij werkzaam is. De Award kan worden toegekend aan alle vormen van fotografie: van documentaire of toegepaste fotografie, tot journalistiek of vrij werk. Het werk van de winnaar moet een duidelijke eigen beeldtaal hebben en zowel inhoudelijk als formeel onderscheidend zijn.

Over de jury:

Joachim Naudts (België) is onlangs benoemd tot artistiek coördinator van Kunsthal Extra City, waarvoor hij een intensief tentoonstellingsprogramma opzet in een voormalige Dominicanenkerk en -kapel in Antwerpen. Naudts was curator van meer dan dertig tentoonstellingen, waarvan de meeste voor het FOMU, het fotografiemuseum van Antwerpen. Hij werkte aan solotentoonstellingen met kunstenaars als Boris Mikhailov, Andrea Stultiens, Patrick Waterhouse, Lynne Cohen en Broomberg & Chanarin. Osei Bonsu (Verenigd Koninkrijk) is een Brits Ghanese curator en schrijver die woont en werkt in Londen en Parijs. Momenteel is hij curator internationale kunst bij Tate Modern, waar hij verantwoordelijk is voor het organiseren van tentoonstellingen, het ontwikkelen van de collectie van het museum en het verbreden van de vertegenwoordiging van kunstenaars uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Hij is auteur van het binnenkort te verschijnen boek African Art Now (gezamenlijk uitgegeven door Octopus Books en Tate Publishing, 2022). Alessia Glaviano (Italië) is visueel directeur van Vogue Italia en directeur van het Photo Vogue Festival. Naast het organiseren van interviews met verschillende belangrijke fotografen voor de website en Instagram van Vogue Italia, lanceerde Glaviano in 2011 Photo Vogue, een innovatief platform waarop gebruikers hun eigen foto’s kunnen delen. Gwen Lee (Singapore) ging na zes jaar ervaring in de museumindustrie verder met haar liefde voor fotografie als medeoprichtster van het internationale fotografieplatform Singapore International Photography Festival (SIPF). In 2014 bouwden Gwen en haar team de onafhankelijke kunstruimte DECK om het hele jaar door een podium en programma voor fotografen in Singapore te kunnen bieden. Alona Pardo (Verenigd Koninkrijk) is al bijna vijftien jaar curator bij Barbican Art Gallery in Londen. Ze stelde talrijke tentoonstellingen en publicaties samen, met de focus op fotografie en film, waaronder recentelijk Masculinities: Liberation through Photography (2020).

Paul Huf:

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

De winnaar van de Foam Paul Huf Award 2021 wordt bekendgemaakt op donderdag 11 maart as, via een persbericht en de online media van Foam.Share |

Gerelateerde artikelen