Fotografie: Huis Marseille

25 juli 2022, 09:41 | Jeroen

Kunstenaars uit de Vietnamese diaspora in Huis Marseille
Nhu Xuan Hua, Danh Vo & Diane Severin Nguyen. Van 10.09.2022 tot 04.12.2022.

In het linkerpand van Huis Marseille openen in september drie tentoonstellingen van kunstenaars uit de Vietnamese diaspora. Het betreft een collectiepresentatie van de serie Archive of Dr. Joseph M. Carrier 1962–1973 van de Deens-Vietnamese Dahn Vo (1975), een grote zaal met collectie aangevuld met bruiklenen van de Amerikaans-Vietnamese Diane Severin Nguyen (1990) en de eerste museale solotentoonstelling van de Frans-Vietnamese Nhu Xuan Hua (1989). Thema’s uit de diaspora keren in het werk van elk van deze kunstenaars terug, maar steeds op een zeer individuele manier. Waar de serie van Dahn Vo letterlijk beelden van zijn geboorteland toont, zijn directe visuele verwijzingen naar Vietnam afwezig in het werk van Diane Severin Nguyen; hieruit komt echter wel een gevoel van verlies en een verwijzing naar een gedeeld geheugen uit naar voren. Nhu Xuan Hua’s installaties laten een zeer persoonlijke interpretatie van de collectieve geschiedenis zien, in de vorm van pregnante, eigentijdse visualisaties van gekoesterde herinneringen uit haar familiegeschiedenis.

Nhu Xuan Hua

Hug of a swan
10.09.2022 – 04.12.2022

“I’m home late, don’t you care where I’ve been?” Extract from the series ‘Honey Baby’, 2020
Opmerkelijk museumdebuut van de Frans-Vietnamese kunstenaar Nhu Xuan Hua
Persoonlijke herinneringen en familiegeschiedenis aan de basis van een veelzijdig oeuvre dat modefotografie, autonoom werk én installaties omvat
De werking van het geheugen ontleed in intrigerende bewerkingen van oude familiefoto’s
Hypergestileerde modefotografie met composities die in je hoofd blijven zitten
Doorwrochte museale installaties die refereren aan Hua’s dubbele nationaliteit
In september 2022 introduceert Huis Marseille met de eerste museale tentoonstelling van de Frans-Vietnamese kunstenaar Nhu Xuan Hua (1989, Parijs) een opmerkelijk nieuw talent. Hua maakte naam als fotograaf voor tijdschriften als Vogue, The Wall Street Journal, Dazed Beauty, DANSK en TIME Magazine en werkte in opdracht van grote modemerken als Kenzo, Maison Margiela, Dior en Levi’s. Toch is modefotografie slechts een van de terreinen waarop ze excelleert. De tentoonstelling Hug of a swan (‘Omhelzing van een zwaan’) belicht juist de veelzijdigheid van haar kunstenaarschap, dat eveneens vorm krijgt in installaties en autonoom werk geïnspireerd door familiefoto’s. De tentoonstelling in Huis Marseille is in feite Hua’s artistieke antwoord op dit onderzoek, gepresenteerd als sfeervolle installaties van altaren met associatieve artefacten.

Danh Vo

Collectie
10.09.2022 – 04.12.2022

De foto’s in de serie Archive of Dr. Joseph M. Carrier 1962–1973 van de toonaangevende kunstenaar Danh Vo (1975, Bà Ria) zijn niet door de kunstenaar zelf gemaakt. Het is Vo’s selectie uit het fotoarchief van de Amerikaanse antropoloog Joseph Michel Carrier, die van 1962 tot 1973 als anti-oproerspecialist in Vietnam was gestationeerd. In 2010 bracht Vo deze serie als editie uit als fotogravure, in samenwerking met meesterdrukker Niels Borch Jensen, die deze 19e-eeuwse diepdruktechniek nieuw leven ingeblazen had. De zachte zwarttinten die eigen zijn aan deze techniek dragen bij aan de intieme sfeer van de interacties tussen de jongemannen die Carrier had vastgelegd.

Diane Severin Nguyen

Collectie
10.09.2022 – 04.12.2022

Elk fotografisch beeld van Diane Severin Nguyen (1990, Carson) wekt een vreemde sensatie op bij de kijker. Met behulp van merkwaardige, vleesachtige materialen, sensueel licht en levendige kleuren creëert ze complexe, niet eenvoudig te interpreteren beelden. De gedetailleerde foto’s hebben iets unheimisch, alsof er elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

Beeld: _Nhu Xuan Hua
“I’m home late, don’t you care where I’ve been?” Extract from the series ‘Honey Baby’, 2020_Share |

Gerelateerde artikelen