Kunst: Golden Boy Gustav Klimt

26 juli 2022, 10:21 | Jeroen

Het Van Gogh Museum viert in 2023 zijn vijftigjarig jubileum en presenteert het voorlopige tentoonstellingsprogramma 2022-2023.

Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…
Te zien van 7 oktober t/m 8 januari 2023

Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn schilderijen met goud en decoratieve ornamenten, zijn universele symboliek en zijn afbeeldingen van sterke vrouwen. Maar waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? De tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse… biedt bezoekers de unieke kans om het werk van Klimt te midden van zijn talrijke inspiratiebronnen te zien. Nooit eerder toonde een museum in ons land zo’n groots opgezet overzicht van het werk van Klimt. Iconische topstukken van over de hele wereld zullen te bewonderen zijn, zoals Judith (1901), Emilie Flöge (1902) en Waterslangen II (1904). De tentoonstelling is een samenwerking met het Belvedere in Wenen.

Beeld credits: Gustav Klimt, Judith (detail), 1901, olieverf en bladgoud op doek, 84 × 42 cm, Belvedere, Wenen.

De Gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh
Te zien van 16 september t/m 11 december 2022

De locaties waar Vincent van Gogh leefde en werkte spreken nog steeds tot de verbeelding, ook voor veel kunstenaars. Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) is een van hen. Van Goghs tekening Gasfabriek, gemaakt in Den Haag in maart 1882, inspireerde hem tot het maken van een geheel nieuwe serie werken, bestaande uit imposante houtskooltekeningen op doek en een fotoreportage.
Met zijn tekeningen reconstrueert Van Eeden altijd plekken en gebeurtenissen van voor zijn geboorte. Hiermee probeert hij bij een bepaald moment te komen uit de geschiedenis. In dit geval de vroege lentedag waarop Van Gogh de gasfabriek aan de rand van Den Haag tekende. Van Eeden heeft een sterke band met die plek: hij werd in Den Haag geboren en zijn appartement ligt vlak bij het terrein waar de fabriek ooit stond.

Van Gogh trakteert

In 2023 bestaat het Van Gogh Museum vijftig jaar! Op 2 juni 1973 opende het museum voor het eerst zijn deuren aan de Amsterdamse Paulus Potterstraat. Al vijftig jaar lang inspireert het museum vele liefhebbers met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Dit jubileum wordt gevierd op 2 juni 2023 met een groot verjaardagsfeest op het Museumplein voor bezoekers, vrienden en liefhebbers in heel Nederland.
Bovendien trekt het museum samen met de VriendenLoterij het land in om op zoek te gaan naar de meest inspirerende persoon binnen een club, vereniging, goededoelenorganisatie en/of vriendenclub. Vijftig winnaars en hun verenigingen zullen worden beloond met een feestelijke en inspirerende Van Gogh-ervaring op locatie. Iedereen in Nederland kan iemand binnen zijn/ haar/ diens club, buurtcentrum, gemeenschap of verzorgingstehuis nomineren. De drie grote tentoonstellingen in 2023 staan in het teken van het jubileumjaar.Share |

Gerelateerde artikelen