Fotografie: Paul Kooiker - Fashion

3 november 2022, 21:06 | Jeroen

Foam presenteert met trots de tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Paul Kooiker. Terwijl ‘fashion’ meestal gezien wordt als iets wat trending is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid. De kunstenaar brengt de grootste modemerken en bekendste gezichten van dit moment in beeld, en transporteert deze naar een geheel eigen wereld. Losgezongen van tijd en plaats lijken zijn surrealistische beelden net scènes uit films waarvan we het verhaal niet kennen.

Het werk van Paul Kooiker kenmerkt zich door een conceptuele en experimentele benadering tot fotografie. Met de meest simpele middelen, zoals karton, stof en rook, creëert hij in zijn studio in Amsterdam mysterieuze beelden die zich niet makkelijk laten ontrafelen. Zijn stijl refereert sterk aan de geschiedenis van fotografie en kunststromingen zoals het surrealisme, terwijl zijn beelden tegelijkertijd onmiskenbaar eigen zijn.

Beeld: Untitled © Paul Kooiker, 2021.

Het is om deze reden dat hij op dit moment een veelgevraagd fotograaf is voor toonaangevende fashion magazines en campagnes van bekende modehuizen. Sinds een jaar of vijf navigeert hij tussen commerciële opdrachten en autonome kunst, waarbij het onderscheid tussen beiden nauwelijks nog te maken valt. Ook in opdracht van de mode-industrie, treedt Kooiker schijnbaar moeiteloos buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen. Hij creëert een schoonheid die niet aan de oppervlakte ligt, maar die – op haast Freudiaanse wijze – ingaat op duistere verlangens, fetisjisme en dromen uit het onderbewuste. Bovendien overstijgt zijn fotografie klassieke genderrollen doordat hij zijn modellen ongewone houdingen aan laat nemen en hun gezicht vaak buiten beeld laat, waarbij hun identiteit buiten beschouwing blijft. Soms is het zelfs onduidelijk of het een mens of pop betreft. Kooiker lijkt de extravagantie van luxe objecten en de middelen waarmee deze aan ons gepresenteerd worden, zoals mannequins en displays, zodanig uit te vergroten dat het ons verlangen zelf is dat op een sokkel wordt gezet en model staat voor zijn camera.

Alle werken in de tentoonstelling zijn vervaardigd met een iPhone. In een tijd waarin iedereen met een smartphone fotografeert, zet Kooiker juist dit middel in om een parallelle wereld te creëren die daar ogenschijnlijk van losgezongen is en die zich niet laat kopiëren. Zijn tentoonstelling FASHION brengt allerlei beelden uit zijn modeopdrachten samen in een totaalinstallatie die werkt als een spiegelpaleis: het brengt de snelheid van de modewereld tot stilstand en toont de absurditeit van menselijke ijdelheid en verlangen.

Over de kunstenaar

Paul Kooiker (geb. 1964, Rotterdam) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam (1990-1992). Kooiker werd in 1996 bekroond met de Prix-de-Rome Fotografie en in 2009 met de A. Roland Holst Award voor zijn oeuvre. Kooiker had eerder een solotentoonstelling van zijn autonome werk in Foam in 2006, onder de titel Paradise Twenty-One. Het werk van Kooiker is in tal van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien geweest, waaronder in Museum Folkwang, Essen (2021/22, DE); Museum Voorlinden, Wassenaar (2020, NL); Centraal Museum, Utrecht (2020, NL); FOMU Fotomuseum, Antwerpen (2018, BE); Fotomuseum Den Haag (2014, NL) en Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2009, NL). Zijn werk bevindt zich in tal van internationale openbare en particuliere collecties. Hij wordt vertegenwoordigd door tegenboschvanvreden (NL) en Galerie Zink (DE).

Paul Kooiker – FASHION
8 dec -12 feb 2023
FOAM in Amsterdam



Share |

Gerelateerde artikelen