Kunst: STRAAT

22 februari 2023, 20:06 | Jeroen

De internationaal gerenommeerde street artist Lady Aiko werkt in STRAAT aan een nieuw kunstwerk dat onderdeel wordt van de expositie Women in Street Art. Women in Street Art is het eerste concrete project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert. Hierin zet STRAAT vrouwelijke kunstenaars in de schijnwerpers. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal er ook werk van Nina Valkhoff en Nederlands graffiti-icoon Mick La Rock aan de collectie worden toegevoegd.

Street art is de afgelopen decennia uitgegroeid tot één van de grootste kunstbewegingen. De kunstvorm die ooit opkwam om maatschappelijke thema’s te agenderen – en die tegenwoordig nog steeds een afspiegeling is van wat er in de wereld gebeurt – is inmiddels uitgegroeid tot internationaal erkende kunst.

Foto: Tim Stet

Voor het eerst in Nederland

Het is voor het eerst dat Lady Aiko werk voor een museum creëert in Nederland. STRAAT Museum is met meer dan 160 werken van zeer groot formaat uniek in zijn soort. Op 22 en 23 februari is Lady Aiko live aan het werk in STRAAT.

Lady Aiko (1975, Tokio/NYC) is een legende op het gebied van street art. Haar werk is geïnspireerd op de Japanse blokdrukkunst en wordt gezien als vernieuwend en vrouwelijk. Lady Aiko is sterk beïnvloed door haar Japanse identiteit en ervaringen als Japanse vrouw. Door middel van haar street art geeft ze zichtbaarheid aan vrouwen en meisjes, en pakt ze genderongelijkheid en andere problemen aan. Aiko maakt graag kunst die liefdevol en sterk is. De beeldtaal in haar werk is vaak gekoppeld aan romantiek, seksualiteit en promiscuïteit. Lady Aiko werkte samen met Takashi Murakami en Banksy, en haar werk is eerder tentoongesteld in MACRO Future Rome (IT), Shanghai MOCA (CN), Brooklyn Museum NY en PS1/MOMA (VS), evenals in andere grote musea en galerieën wereldwijd.

Vrouwelijke rolmodellen

Met de presentatie Women in Street Art wil STRAAT in samenwerking met ABN AMRO invloedrijke vrouwelijke straatkunstenaars in de schijnwerpers zetten. Het museum hoopt zo kunstenaars in spé aan te moedigen om hun eigen talent te ontwikkelen en daarmee een bijdrage te leveren aan gelijke kansen voor iedereen. In STRAAT is werk te zien van diverse invloedrijke vrouwelijke street artists, waaronder George Rose, Adele Renault, Milu Correch, Gleo, Hera van Herakut en Judith de Leeuw.

De Nederlandse Nina Valkhoff vertegenwoordigt een jongere generatie vrouwelijke street artists en verwerkt veel ecologie en planten in haar werk. Zij zal in maart en april drie weken in STRAAT werken aan een nieuw kunstwerk.

Women in Street Art is van 22 februari tot 28 mei 2023 te zien in STRAAT op het NDSM-Plein 1 in Amsterdam. Voor meer informatie zie www.straatmuseum.com of www.instagram.com/straatmuseum.

Samen versnellen

STRAAT en ABN AMRO geloven in een evenredige representatie van vrouwelijke kunstenaars in de collectie en bundelen daarom hun krachten in een nieuw partnership. De bank wordt hoofdpartner van STRAAT om gezamenlijk meer aandacht en zichtbaarheid te geven aan vrouwelijke rolmodellen, en daarmee gender-gelijke kansen in de scene te creëren. Women in Street Art is het eerste project waarbij ABN AMRO het museum helpt dit doel versneld te behalen, zowel met de expositie, alsook door het aanbieden van pakketten voor scholen. Om dit te bewerkstelligen werken de organisaties daarnaast samen met WOMEN Inc., de belangenorganisatie waar ABN AMRO sinds 2021 een samenwerking mee heeft. Met behulp van hun kennis en expertise op het gebied van gelijke kansen, adviseert WOMEN Inc. de bank en diens culturele partners hoe hun doelen kunnen worden behaald.

Over STRAAT Museum

STRAAT is hét museum voor street art en graffiti. In een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam worden meer dan 160 gigantische kunstwerken getoond. Deze zijn ter plekke door internationale kunstenaars gemaakt. De collectie wordt regelmatig uitgebreid, wat bezoekers de kans biedt kunstenaars live aan het werk te zien.

Over ABN AMRO Sponsoring

Vanuit de purpose ‘Banking for Better, for Generations to come’, zet ABN AMRO sponsoring in om de maatschappij verder te brengen. De bank neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Op het gebied van planet (duurzaamheid) en people (gelijke kansen voor iedereen) uit dit zich via verschillende kanalen. In de sponsoring wil ABN AMRO daarbij een versnellende factor zijn, door de juiste partnerships aan te gaan en concrete doelen te stellen ten aanzien van duurzaamheid en gelijke kansen, of het nu gaat om sport, maatschappij of kunst- en cultuur.



Share |

Gerelateerde artikelen