Kunst: Ron Gallo - Social Meteor

29 maart 2023, 19:52 | Jeroen

De Amerikaanse artiest Ron Gallo kondigt zijn debuut boek SOCIAL METEOR en concertfilm Before the Building Goes Up aan, die beide op 18 april verschijnen. Ron Gallo is een productieve kunstenaar die zijn artistieke bezigheden gebruikt om commentaar te leveren op politieke-, sociale- en milieukwesties in de hoop verandering teweeg te brengen en tegelijkertijd een manier te vinden om te lachen om de absurditeit van dit alles. SOCIAL METEOR is een begeleidend stuk bij zijn laatste album FOREGROUND MUSIC dat via Kill Rock Stars verscheen.

Ongefilterd, vaak met gevoel voor humor en een sterk gevoel voor introspectie en isolatie, is de 106 pagina’s tellende collectie Gallo’s literaire debuut. Het bevat dagboekaantekeningen, rants, essays, lokale recensies, interactieve secties, grafieken en andere willekeurige onzin, en biedt fans een diepere kijk in de gedachten van Gallo die uiteindelijk het album werden. Met een tongue-in-cheek oog voor de kapitalistische agenda van de VS, wordt het boek uitgebracht op 18 april, ook wel U.S. Tax Day.

Eerder deze maand bracht Gallo zijn opwindende garage-punk branie naar een ongelooflijke menigte op SXSW en kreeg lovende recensies van Rolling Stone, Consequence en meer. Fans over de hele wereld worden uitgenodigd om de release van SOCIAL METEOR op 18 april te vieren met een speciale livestream van een concertfilm en een lezing van het boek. De film Before the Building Goes Up registreert Gallo’s opwindende optreden terwijl hij zijn nieuwe album FOREGROUND MUSIC volledig uitvoert.

Op FOREGROUND MUSIC schreeuwt Gallo tegen de ontwikkelaars die buurten veranderen in onopvallende AirBnB-advertenties, corporate overlords die bepalen hoeveel muziek kost, en extremisten die vastbesloten zijn een apocalyps van raciale en burgerlijke vernietiging voort te brengen. Het confronteert de schurken van onze samenleving en helpt degenen die erdoor verpletterd worden door een manier te vinden om te lachen om de absurditeit van dit alles. In de loop van 11 nummers gaat Gallo van fuzz naar lounge jazz naar freaky pop naar post-punk en weer terug naar rockmuziek, terwijl hij alles en iedereen onder vuur neemt. Hij richt zich op mannelijke rechten, het tijdperk van angst, apathie versus actie, gentrificatie, narcisme, winkeltherapie, xenofobie, de angst voor toekomstige generaties, rechtsextremisten, kapitalisme, klimaatverandering en de ervaring om een verslaafde geliefde te hebben.

Gallo heeft een fervente en trouwe live aanhang opgebouwd en deelde het podium met artiesten als Spoon, Parquet Courts, Ty Segall, The Black Angels, Thee Oh Sees, Wilco en Courtney Barnett. Hij heeft ook festivaloptredens gemaakt op Coachella, Bonnaroo, Pukkelpop, Best Kept Secret en Levitation.

Ron Gallo en zijn band touren in april en mei door Europa:

30 april: Roots & Roses – Lessines, BE
6 mei: Les Aralunaires – Arlon, BE
18 mei: Merelyn – Nijmegen, NL
19 mei: Vera – Groningen, NL
20 mei: London Calling @ Paradiso – Amsterdam, NL
Alle tourdata: https://rongallomusic.com/tourShare |

Gerelateerde artikelen