Fotografie: Foam Paul Huf Award 2024

13 juni 2024, 20:18 | Jeroen

Foam kondigt met trots aan dat de 18e Foam Paul Huf Award gaat naar de interdisciplinaire kunstenaar Hiền Hoàng (1990, Vietnam). Wat haar werk onderscheidt is de integratie van fotografie, beeldhouwkunst, video, installaties en performances. Zoals bij eerdere edities, beoordeelde een jury van vijf experts uit de industrie meer dan 100 inzendingen van kunstenaars, aangedragen door 24 internationale nominators. Hiền Hoàng werd genomineerd door onderzoeker en onafhankelijk curator Aldeide Delgado en is de eerste Foam Paul Huf Award winnaar uit Zuidoost-Azië.

Beeld: Under an Ideology, part of Asia Bistro – Made in Rice, digital image, 2020 @ Hiền Hoàng.

Het juryrapport luidt:

“Wij zijn diep onder de indruk van het werk van Hiền Hoàng met haar krachtige en innovatieve beeldtaal. Hoàng verkent de perceptie van de Aziatische cultuur, de relatie tussen mens en natuur en de rol van identiteit. Voor de serie Asia Bistro – Made in Rice gebruikt Hoàng symboliek uit eetculturen en onconventionele materialen om de stereotypen die in westerse verhalen over Aziatische cultuur bestaan te adresseren. Het werk biedt een zintuiglijke ervaring. Hoàng maakt gebruik van verrassende installaties, diverse media en heeft een gelaagde visuele esthetiek waardoor haar werk vanaf het begin af aan opviel. Haar beelden gaan verder dan een statische beeld van een plat oppervlak en vloeien vrijuit, waarbij ze emoties weet te visualiseren en verbindingen tot stand brengt. Zo slaat Hoàng’s werk een brug tussen realiteit en verbeelding, en creëert ze uiteenlopende lagen van betekenis.”

De jury geeft een speciale vermelding aan de Australisch-Iraanse kunstenaar Hoda Afshar, haar werk zoekt de grenzen op tussen documentaire en conceptuele fotografie. De jury benadrukt in het bijzonder haar project In Turn, dat verwijst naar de voortdurende vrouwenrechtenprotesten in Iran.

Hiền Hoàng’s reactie

“Ik ben diep vereerd om deze prijs te ontvangen. Mijn verkenning van culturele identiteit, de interactie tussen mens en natuur, en maatschappelijke verhalen wordt hiermee erkent. Aan de hand van voedselsymboliek en performance ontleedt het project Asia Bistro – Made in Rice (2019-2021) de stereotypen waarmee Vietnamese en Aziatische immigranten in het Westen worden geconfronteerd. Het werk stelt de percepties van ‘buitenlands’ en exotisme’ ter discussie en onderzoekt de traumatische ervaringen en manieren die immigranten gebruiken om zich aan de nieuwe maatschappij aan te passen. Scent from Heaven (2023) richt zich op de relatie tussen mens en natuur, met de focus op het cultureel significante agarhout uit Vietnam. Dit project onderzocht hoe pijn en waarde worden waargenomen en gemanifesteerd door zijn geschiedenis. Mijn werk zoekt het snijvlak tussen kunst en wetenschap op en verkent de verhalen en herinneringen die vanuit de mens met de natuur zijn verbonden. De Foam Paul Huf Award geeft mij de kans om mijn onderzoek te verdiepen en verder te gaan met het verkennen van deze complexe thema’s.”

De prijs

Hiền Hoàng ontvangt een bedrag van €20.000 en haar werk zal te zien zijn tijdens een solotentoonstelling bij Foam in Amsterdam. Haar naam wordt toegevoegd aan een lijst met indrukwekkende voorgangers. Vorig jaar werd de Foam Paul Huf Award uitgereikt aan de Colombiaanse kunstenaar Felipe Romero Beltrán en in 2021 aan de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Lebohang Kganye.Share |

Gerelateerde artikelen