Kunst: NDSM Lusthof | Studio Ossidiana

4 juli 2024, 22:26 | Jeroen

Maakt groen publieke ruimte betekenisvol? Met NDSM Lusthof vraagt Studio Ossidiana zich af wat een groene tuin op NDSM betekent, wanneer is een ‘publieke’ tuin toegankelijk en onder welke voorwaarden? Deze zomer onthult Stichting NDSM-werf ‘NDSM Lusthof’ op de locatie waar voorheen Sexyland te vinden was. De NDSM Lusthof is tenminste 2 jaar op NDSM te bewonderen.

Lusthoven hebben een rijke geschiedenis als plaatsen die bedoeld waren om zintuigen te prikkelen. Tegelijk werden ze steeds meer een exclusieve plek voor de rijke eigenaren om het gewoel van de stad te ontvluchten. Een voorbeeld daarvan zijn de besloten Lusthoven aan de Vecht waar vroeger slechts de rijke Amsterdammers heen gingen. Met deze hedendaagse NDSM lusthof trekt Studio Ossidiana een parallel tussen de lusthoven van weleer en de binnentuinen van de huidige appartementencomplexen die vaak alleen toegankelijk zijn voor eigenaren of huurders. Ossidiana stelt vragen over privaat en publiek, en wie recht en toegang heeft tot groen en exclusieve natuur in de stad van nu.

Beeld: maquette van NDSM Lusthof, door Studio Ossidiana

Deze tuin wordt net als de vroegere Lusthoven omsloten, maar nu door een speels vormgegeven en gekleurd hekwerk met kijkgaten. Het is een architectonische tuin die ontworpen is voor mens, plant en dier. Zo ontwerpt Studio Ossidiana een speciale voederplek voor vogels. Het hek maakt nieuwsgierig en omsluit om de planten zo goed mogelijk te laten groeien. Je kunt aan de randen en deels binnenin luieren op gekleurde ronde gegoten platforms.

Living library

Om de tuin van dichtbij te bekijken kun je tuinier van het project worden, een rondleiding of theesessie bijwonen, of op vaste momenten dat er in de tuin gewerkt wordt een kijkje komen nemen. De beplanting is geïnspireerd op de Turkse Ottomaanse tuinen waarin zowel medicinale kruiden, als bomen of bloemen bloeien. Net als de menselijke migratiestromen komt in deze tuin een bonte verzameling van lokale inheemse en uitheemse (bij NDSM aan komen varen en waaien) planten terug. Het is een agrarische tuin in de breedste zin van het woord waarin planten een ‘functie’ hebben, van bestuivers voor bijen en vlinders, tot theekruiden. Studio Ossidiana noemt het graag: a living library, waarbij ze oproepen om zaden te komen zaaien van kruiden of planten (van verre oorden wellicht) waaraan je bijzondere herinneringen hebt. Zoals Studio Ossidiana schrijft: ‘Within the former shipyard, we imagined it as a port made for soil, plants, and minerals, a circular world-observatory to stay, to look into, and from which to observe the world around it: a sequence of openings frame the cardinal points, as well as directing the gaze towards the axis of dawn and dusk during the summer and winter solstices, marking the passing of the seasons.’

NDSM Lusthof | Studio Ossidiana
Te zien 6 juli 2024 t/m 2026

Over Stichting NDSM-werf

Stichting NDSM-werf programmeert en beheert de monumentale buitenruimte van NDSM als een culturele werf waarbij het publieke karakter, creatief experiment en meerstemmigheid centraal staan. De stichting ontwikkelt en presenteert locatie-specifieke installaties en kunstwerken van en met kunstenaars, ontwerpers en architecten. Voor meer informatie over de kunstprojecten op NDSM, ga naar www.ndsm.nl.Share |

Gerelateerde artikelen