Interview: Sander Bonten van Guitar Chop Shop

21 juni 2012, 14:09 | Jeroen

De liefde voor de gitaar is bij Sander Bonten ontstaan op de camping in Duinrel, waar hij op de brommer naar toe ging. Daar zag hij een jongen gitaar spelen en die kreeg zoveel aandacht van de meisjes, dat hij dacht: Dat wil ik ook! Het betrof een akoestische gitaar, die hij naderhand heeft gekregen. Het was een gitaar van het merk Frima dochtermerk van Egmond. Zoals Epiphone van Gibson en Squier van Fender.

Hij wilde gelijk muzikant worden, maar ook weten hoe zo’n gitaar werkte. Hij luisterde in die tijd naar The Rolling Stones en Stray Cats. Hij ging bij een band spelen genaamd Dog House, een rythm & bleus band, zoals The Beatles en The Rolling Stones. De band bestaat nog steeds, maar Sander maakt er geen deel meer van uit.

Hij begon zelf gitaren te bouwen vanaf 1984 als hobby en in de jaren ’90 echt professioneel via Peer Dellen. Volgens Sander moet een goede gitaar klank en Mojo hebben: Dat ding moet wel inspirerend spelen. Het moet een kick-ass gitaar zijn. Ik heb helemaal geen boodschap aan vintage, nieuw, Japans of Chinees. Dat ding moet gewoon goed zijn en het interesseert mij geen reet waar deze vandaan komt! Hoe de gitaar er uit ziet interesseert hem ook niet zo veel, met de kanttekening: Nou tot op zekere hoogte. Mij zal je niet meer zien met een roze gitaar met witte blokjes. Die tijd is geweest.

Zijn favoriete houtsoorten om een gitaar van te bouwen zijn Alder, Ash of de vette klank van Mahonie. Tegenwoordig gaat zijn voorkeur vooral uit naar Alder, wat hij meestal uit Amerika of Canada importeert.

Over de hardware of technische elementen die een gitaar een bepaalde manier doen klinken is hij overtuigd dat onderdelen van messing het beste klinken. De benen en nutjes. Amerikaanse elektronica. Goede pickups komen uit meerdere landen tegenwoordig vandaan. De basis moet gewoon goed zijn en de rest moet uit je vingers komen.

De gitaren die je kunt vinden bij Guitar Chop Shop zijn meestal gitaren waar andere winkels hun neus voor op halen. Merken als Dan Electro, Italiaanse merken, oude modellen als Egmond, Famos, Lewa, rare gitaren. Gitaren waarvan meeste zeggen dat is geen gitaar, zegt hij: Kijk dat is nou echt wel een gitaar! Beginnende gitaristen vinden het vaak niks, maar juist deze gitaren hebben hun charmes, vindt Sander. Door hun gebreken hebben ze juist hun charmes. Een Gretsch van voeger was ook niet zo goed, maar had wel zijn charme.

Op dit moment is hij bezig een kruising te maken tussen een Telecaster en een Stratocaster gitaar. Ook wil hij binnenkort een Telecaster in een Jazz Master configuratie opbouwen, met Jazz Master pick ups en brug op het model van een Telecaster. De reden? Een Jazz Master is een oerlelijk model en een Telecaster een gaaf model!

Tegenwoordig speelt hij zelfs in drie bands, namelijk Small Time Crooks, Tiki Heads en The Must Haves. Hij speelt dan op gitaren die hij zelf heeft gebouwd. Daarnaast maakt hij gebruik van twee andere gitaren namelijk Höfner ’63 of een Gibson Les Paul ’71. Hij gebruikt als basisgitaar is een zelfgebouwde Guitar Chop Shop hot rodded traditional Telecaster met Bigsby Tremelo, en een reserve gitaar dat meestal een Gibson Les Paul is.

Voor wie hij het liefste ooit een gitaar zou willen bouwen moet hij even nadenken, maar dat is toch Keith Richards. Dat is toch wel een beetje zijn jeugd idool.

Afsluitend op de vraag of hij nog iets toe te voegen aan dit interview? Is het antwoord: Ja waar blijft de f*king zomer! Een goede vraag, waar we het antwoord niet op weten.

Guitar Chop Shop is te vinden in de Zoutmanstraat 37 in Den Haag en op Facebook.

ZUBB ACTIE

Guitar Chop Shop heeft voor de lezers van ZUBB Magazine een speciale actie. Als je het codewoord ZUBBGUITAR opgeeft bij de Guitar Chop Shop krijg je bij de aankoop van een gitaar een gratis gitaarhoes.

Fotografie: Sebastian J MartinShare |

Gerelateerde artikelen