Acht lezingen: Voedsel voor morgen

7 januari 2016, 18:01 | Jeroen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken.

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt ‘wie betaalt, bepaalt’?

De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?

Wanneer: Acht dinsdagen vanaf 9 februari
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Waar: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Facebook: Studium Generale Utrecht

Data lezingen

Dinsdag 9 februari
Alles is verbonden
Prof. dr. Marten Scheffer (Aquatische Ecologie, WUR) en Eva Gladek (Metabolic)

Dinsdag 16 februari
Beter opgewassen
Prof. dr. ir. Corné Pieterse (Plantae Microbe Interacties, UU) en Marc van Rijsselberghe (Zilt Proefbedrijf)

Dinsdag 23 februari
De een zijn brood
Met o.a. prof. dr. Annelies Zoomers (Ontwikkelingsstudies, UU)

Dinsdag 1 maart
Verandering van bovenaf
Prof. dr. Frank Biermann (Global Sustainability Governance, UU) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren))

Dinsdag 8 maart
Goed gekeurd?
Dr. Walter Vermeulen (Milieuwetenschappen, UU) en Vera Dalm (Milieu Centraal)

Dinsdag 15 maart
Tegen de verspilling
Ir. Toine Timmermans (Duurzame voedselketens, WUR) en dr. Reint Jan Renes (Crossmediale communicatie in het publieke domein, HU)

Dinsdag 22 maart
Een duurzaam aandeel
Dr. Karen Maas (Sustainable Finance Lab) en Hugo Byrnes (Product Integrity, Ahold)

Dinsdag 5 april
Lagerhuisdebat
Dick Veerman (Foodlog), dr. Luca Consoli (Wetenschap en Samenleving, RUN) en Helma Lodders (VVD)



Share |

Gerelateerde artikelen