Crossing BorderXBorder Sessions

19 juli 2019, 13:57 | Jeroen

Dit jaar een speciaal thematisch programma op de donderdagavond 31 oktober in Theater aan het Spui. Deze avond wordt gepresenteerd door Crossing Border en Tech Culture zusterfestival Border Sessions, dat net als in het wild alle kanten op gaat: van klassieke natuurliteratuur tot grote ecologische vraagstukken, milieu- activisme tot bio-art kunstprojecten.

Een tuin is een weiland in gevangenschap

Wat zie je als je een jaar lang naar een weiland kijkt? Bijzonder veel, is de conclusie na het lezen van het briljante boek Weideland van John Lewis-Stempel, die met een ongelofelijk oog voor detail en humor de dieren en planten beschrijft. Paul Kingsnorth, mede-oprichter van de Dark Mountain project is een oud milieu-activist die de hoop min of meer heeft opgegeven en het zoekt in een persoonlijke tocht die hem dichter bij de natuur moet brengen. In Bekentenissen van een afvallig milieuactivist beschrijft Paul Kingsnorth zijn rouwproces en zet hij zijn verdriet en woede om in een nieuwe visie die hij “duistere ecologie’ noemt. Deze visie staat ferm tegenover de overtuiging dat technologie ons kan redden.

René ten Bos komt vertellen over zijn laatst gepubliceerde essay als Denker des Vaderlands: Extinctie. Het uitsterven van diersoorten gaat in een ongekend tempo en is een van de urgentste problemen van onze tijd. Toch is er weinig filosofische reflectie over. In Extinctie probeert René ten Bos deze omissie recht te zetten: hij laat zien dat ‘extinctie’ een subtiel ecologisch begrip is dat, net als alle andere begrippen in de ecologie, geen heldere contouren heeft.

De komende weken zullen er nog meer schrijvers en kunstenaars aan het programma worden toegevoegd.Share |

Gerelateerde artikelen