Online livestream Envisioning Other Futures

17 februari 2021, 17:25 | Jeroen

Wie kon zich een jaar geleden voorstellen dat ons leven er bijna uit zou gaan zien als een sciencefictionfilm? Een onzichtbaar virus ontregelt alles wat wij tot voor kort voor normaal hielden en zet ons leven totaal op zijn kop. Een nies wordt een moordwapen, mensen verschansen zich achter hun schermen en veranderen langzaam in zoombies.

Het multidisciplinaire online en offline platform voor speculatieve fictie Other Futures startte in 2018 met een festival en tentoonstelling in Amsterdam, en bereidt nu haar tweede editie voor in november 2021. De presentatie op 18 februari van de publicatie Envisioning Other Futures bij VondelCS is een van de evenementen in aanloop naar het festival en de tentoonstelling in het najaar.

Other Futures is dé plek voor inspiratie over de toekomst. Other Futures gelooft dat je zelf kunt bouwen aan een recht­vaardiger, inclusiever en schonere wereld. Het begint bij de ver­beelding van alternatieve routes naar de toekomst, maar daar eindigt het niet. De speculatieve fictie van Other Futures is een instrument van verandering.

Online livestream Envisioning Other Futures
Donderdag 18 februari van 17:00 – 20:00 uur
in samenwerking met VondelCS
Livestream

Unieke publicatie in twee opzichten

Envisioning Other Futures is de titel van de eerste anthologie in Nederland met verhalen uit het genre van de speculatieve fictie en visionaire sciencefiction. Elf geselecteerde schrijvers uit Nederland zijn in 2020 door de Filipijns-Nederlandse sciencefictionschrijver Rochita Loenen-Ruiz in zes intensieve sessies ingewijd in de specifieke eigenschappen en kracht van het genre. Sommige deelnemers als Lucia van den Brink en Corianne Oosterbaan publiceerden al eerder verhalen en romans; anderen hebben een loopbaan als beeldend kunstenaar of performer, zoals Anna Hoetjes, Juliacks en Jasper Griepink. Storm Vogel en mariëlle verdijk hebben een achtergrond in theater; Germaine van der Sanden, Vivienne Wong en Lara Rose Eikamp in de wetenschap. Game curator Yannick de Jong zet zijn eerste schreden op het schrijverspad. Veel van de deelnemers hebben hybride praktijken, waarin ze meer dan één talent ontwikkelen, in de ogen van Other Futures dé toekomst.

Envisioning Other Futures heeft nog iets bijzonders: sommige verhalen zijn in het Nederlands, sommige in het Engels. We publiceren de verhalen in de voorkeurstaal (dus niet per se de moedertaal) van de schrijvers. Nuances, taalgrappen, eigenaardigheden en een heel nieuw taalgebruik komen zo het best tot hun recht, zonder verloren te raken in een vertaling. Zover wij weten is dit de eerste keer dat dit gebeurt: in plaats van tweetalig is het boek eigentalig.

Deelnemers livestream donderdag 18 februari 2021 van 17:00 – 20:00 uur in VondelCS
Workshopleider: Rochita Loenen-Ruiz

Schrijvers: Lucia van den Brink, Jasper Griepink, Storm Vogel, Juliacks, Corianne Oosterbaan, Yannick de Jong, Lara Rose Eikamp, Vivienne Wong, Germaine van der Sanden, mariëlle verdijk en Anna Hoetjes.

De VIP gast is de Amerikaans/Cubaanse scienceficitonschrijver Malka Older

De moderators zijn: Ama van Dantzig en chat moderator Brigitte van der Sande, tevens artistiek directeur van Other Futures.

Ga voor meer informatie naar de websiteShare |

Gerelateerde artikelen