Stijl: Abe Bonnema Prijs

12 oktober 2022, 20:13 | Jeroen

De jury heeft vijf architecten genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 . De prijs is bestemd voor architecten onder 40 jaar. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 10 december in het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro.

De jury selecteerde vijf gebouwen die in de afgelopen twee jaar (2020-2021) in Nederland zijn opgeleverd. Genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 zijn:

Thomas Buijs (ATELIERFRONT) voor Gibbon Paviljoen in Artis, Amsterdam
Tjerk de Boer (Groothuijse de Boer architecten) voor Huis Vaneker in Enschede
Donna van Milligen Bielke voor De Kunstwerf in Groningen
Laura van Santen (la-di-da design & architecture) voor Dijkhuis in Strijensas
Keimpke Zigterman (Unknown Architects) voor Huis in de Duinen op West-Terschelling

De jury van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 staat onder voorzitterschap van Meta Knol (directeur Leiden 2022). De andere juryleden zijn landschapsarchitect Steven Delva, de architecten Ninke Happel, Kees Kaan en Gus Tielens en Hedwig Saam (directeur museum Het Valkhof). Architect Jan Nauta is tijdelijk als plaatsvervangend lid aan de jury toegevoegd.

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt in 2022 voor de tiende keer uitgereikt. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via de prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de even jaren wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar) uitgereikt en in de oneven jaren de Abe Bonnema Architectuurprijs.

Abe Bonnema Lezing door Zef Hemel

Elk jaar wordt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Abe Bonnema Lezing uitgesproken. Dit jaar verzorgt planoloog Zef Hemel de lezing, onder de titel ‘Het gezonde landschap van het Noorden – Vijf jaar lopen’. Hemel bekleedt de eerste Bonnema-leerstoel die eerder dit jaar door de Stichting is ingesteld aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het bijwonen van de prijsuitreiking en de Abe Bonnema Lezing op zaterdag 10 december in het Rijksmuseum is gratis toegankelijk. Aanmelden via de website is verplicht.Share |

Gerelateerde artikelen