Tegendraads: Geen woorden maar draden

15 maart 2012, 09:02 | Jeroen

Van jongs af aan was Thijs van Buuren altijd met z’n handen in de weer. Op de middelbare school was het tof om emblemen op de schooltas te hebben. Omdat zijn krantenwijk te weinig opleverde, maakte hij de emblemen zelf. Vilt halen bij de lokale stoffenwinkel en schetsen tot je erbij neervalt. Op de naaimachine van z’n moeder kwamen uiteindelijk de eerste proefjes tot stand. Nu, zeven jaar later heeft Thijs een borduurbedrijf en eigen t-shirtlijn genaamd Tegendraads.

Zijn borduurinstallatie stond afgelopen zomer op veel festivals in Nederland en België. ZUBB sprak Thijs, de man achter Tegendraads, over het afgelopen jaar.

Op de vraag hoe de naam tot stand is gekomen, antwoordt hij: ‘Wellicht ben ik Tegendraads lezend in de krant tegen gekomen, of kijkend naar de beeldbuis. Ik weet het exacte moment niet, maar ik hou altijd m’n ogen en oren open.’

Per ongeluk en toevallig komen erg vaak in het gesprek voor dat we voerden. Serendipity, van het één komt het ander en dingen vallen spontaan op hun plek of kwamen op zijn pad.

Na de HAVO volgde Thijs een opleiding grafische vormgeving op ArtEZ in Arnhem. Deze opleiding rondde hij niet af. In deze periode was hij erg zoekende, er waren eigenlijk te veel passies om ze allemaal door te zetten.

Hij verhuisde naar Rotterdam, om industrieel product ontwerp te gaan studeren. Bij deze studie werd het opzetten van een eigen bedrijf gestimuleerd: “Ik had al een onderneming; Van Buuren Borduurwerk, samen met mijn vader. In het begin was ik een borduurboer. Toen ik als visitekaartje mijn eigen werk van Tegendraads had, begon het te rollen.” Niet veel later stond hij op Markt van Morgen in Rotterdam. Nu, drie jaar later, was hij te zien op de museumnacht van Amsterdam, Solar Weekend, MadNes Festival en op Motel Mozaïque: de plek waar ZUBB Thijs ontmoette.

Zijn werk heeft twee kanten: typografisch en ontwerpen die richten op het ruimte creëren op een plat oppervlak. Dat zijn werk niet onopgemerkt is gebleven is af te leiden aan de diverse samenwerkingen die het afgelopen jaar zijn aangegaan. Zo werkt hij voor Eastpak, Leyp en Ben Saunders droeg bij de MTV Awards een shirt van zijn hand.

Thijs geeft aan voorlopig op zijn eigen manier door te gaan, te kiezen voor kleine en exclusieve oplagen en met Fairtrade producten. ‘Ik heb een paar leuke nieuwe concepten op de plank liggen. Voor diepere ingang van wat die ideeën zijn, moeten we maar een vervolg gesprek hebben,’ zegt hij grinnikend. Hij is constant op zoek naar nieuwe samenwerkingen en blijft de grenzen van het borduren opzoeken.

Voor meer informatie en werk kijk check je de website van Tegendraads.



Share |

Gerelateerde artikelen