Cloaca

12 november 2012, 15:37 | Jeroen

Na tien jaar wordt het toneelstuk Cloaca opnieuw op de planken gebracht. De oorspronkelijke versie was enorm succesvol en ook de verfilming deed het erg goed. Verder volgden nog vele buitenlandse versies en vertolkingen. En nu komt dus een nieuwe versie van het toneelstuk, met een nieuwe cast, in het theater.

Het verhaal gaat over veertigers Pieter, Joep, Tom en Maarten, die na jaren weer bij elkaar komen. In hun studietijd vormden ze een hechte groep, dus het is een soort reünie. Ze hebben sindsdien contact met elkaar gehouden en zagen elkaar geregeld. Hun levens zijn niet helemaal verlopen, zoals ze droomden. Maatschappelijk zijn ze alle vier redelijk tot goed geslaagd, maar in hun privé-levens schort het aan van alles. Hoewel ze de schijn ophouden van solidariteit laten ze elkaar, als het erop aan komt, vallen in hun streven om hun eigen ambities te vervullen. Wat een hechte vriendschap leek, stelt uiteindelijk door gebrek aan zachtheid en aardigheid bitter weinig voor. Deze mannen kiezen meedogenloos voor zichzelf.

Het succes van Cloaca wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de schrijfster van het toneelstuk: Maria Goos. Zij is ook de schrijfster van gelauwerd werk als Pleidooi, DOEK! en Oud Geld. Nu is Cloaca weer terug in een bewerking van Gerardjan Rijnders met een nieuwe generatie acteurs die de uitdaging aangaan. De hoofdrollen worden nu gespeeld door Tygo Gernandt, Thijs Römer, Guy Clemens en Sieger Sloot.

Gerardjan Rijnders (bewerking en regie) is in binnen- en buitenland een veelgevraagd theatermaker. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, waar hij vele spraakmakende producties maakte. Sieger Sloot studeerde in 2000 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij speelde sindsdien in voorstellingen bij de Theatercompagnie, de Mugmetdegoudentand en Het Toneel Speelt. Thijs Römer speelde na de Toneelschool in Amsterdam in verschillende toneelstukken, televisieseries en films. Hij richtte in 2002 samen met studiegenoot Michel Sluysmans het theatergezelschap Annette Speelt op waarmee hij verschillende succesvolle voorstellingen maakte. Tygo Gernandt werd in 1996 bekend na zijn rol van Dennis Hulshof in Fort Alpha. Na gastrollen in onder andere Goede tijden, slechte tijden, 12 steden, 13 ongelukken en Voor hete vuren won hij in 2003 een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Van God Los en Guy Clemens studeerde in 2006 af aan De Toneel- & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Na zijn afstuderen speelde Guy bij Het Zuidelijke Toneel.Share |

Gerelateerde artikelen