Op bezoek bij Theater Dakota

26 maart 2014, 12:00 | Jeroen

Eerder heb ik verteld uit de suburbs van Den Haag te komen. Dag in dag uit liep, reed, struikelde en kroop ik er rond, maar nog nooit ben ik naar iets “cultureels” geweest in Zuid West. Tot ik op een dag, op weg naar een tijdelijke locatie van de tandarts, langs een oud schoolgebouw fietste. Daar was ineens “Zuid 57” op de muur geschilderd en ik ving iets op van een theater en filmhuis. Wat blijkt, Theater Dakota is als cultuuranker neergestreken in Escamp en is de samenwerking aangegaan met onder andere Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.
Daar moest ZUBB natuurlijk bij zijn; wij gingen langs bij directeur Marjet van Os.

Zuid57

Het grote “Zuid57” is niet te missen als je langs het bijzondere complex aan de Zuidlarenstraat rijdt. Echter is niet direct duidelijk wie of wat Zuid57 nu precies is en hoe Theater Dakota daar een rol in speelt. Onder het genot van een glaasje water wordt ons uitgelegd dat Zuid57 een verzamelgebouw is, net zoals een Bink36 en De Stadhouder. Het gebouw huisvest een bijzondere mix aan culturele en ambachtelijke bedrijven in de wijk Escamp, waaronder Theater Dakota. Daarnaast heeft onder andere Prins27 er ruimtes beschikbaar en organiseert Platform57 er regelmatig tentoonstellingen. Ook zijn er ruimtes te huur voor vergaderingen en feesten, en kun je dagelijks genieten van een kopje koffie in het café.
Het oude schoolgebouw, in 1957 ontworpen door architect Sjoerd Schamhart, is volledig gerenoveerd en omgetoverd in een natuurlijk lichtpaleis. Enorme muren zijn vervangen door glas en de inrichting is open en eigentijds. Zelfs Dakota’s theaterzaal bezit een unieke glazen wand.

Theater Dakota

Theater Dakota is niet een “gewoon” theater. Naast gevestigde artiesten, ik noem een Angela Groothuizen en een Jan Rot, krijgen jonge theatermakers de kans te experimenten op het podium. Daarbij is het theater voor en met de bewoners van stadsdeel Escamp tot stand gebracht, en dat is te merken. Niet alleen zijn de zalen gevuld met een cultuurrijk publiek, ook de voorstellingen zijn uniek en afgestemd op de omgeving. Muziek, dans, cabaret en toneel, altijd met een vleug cultuur en passie. Voorstellingen die je in het stadshart hoogstwaarschijnlijk niet zult tegenkomen.

Samenwerkingen

Dakota is echter meer dan alleen een theater; het is een Cultuuranker, een ontmoetingsplek én een filmhuis. Naast een ruime theaterzaal met maar liefst 184 stoelen is er namelijk ook een filmzaal. Een prachtige bioscoop zonder commercieel gevoel. In samenwerking met filmhuis Den Haag draaien hier de mooiste films, van art-house tot comedy, wat het bewonershartje maar begeert. Vaak nog lang nadat succesvolle en gewilde films niet meer in andere filmzalen te vinden zijn kun je rustig plaatsnemen in één van de 63 paarse stoelen van Dakota.
Daarnaast is het theater met diverse andere partijen de samenwerking aan gegaan. Acoustic Alley, Theaters Diligentia en PePijn, Theater aan het Spui, NTjong, Filmhuis Den Haag, ProJazz, Holland Dance Festival en de Haagse Cultuurankers dragen allemaal bij aan de speciale programmering van Dakota.


Ondanks dat we ons best doen deze bijzondere plek nauwkeurig in woord te vertalen is er maar één manier om Theater Dakota te ervaren; langs gaan. De deuren staan altijd open, je kunt een lekker bakkie koffie drinken of één van de diverse voorstellingen bezoeken.

Binnenkort geven we kaartjes weg voor een film in Theater Dakota, dus stay tuned!

Foto’s: © ZUBB MagazineShare |

Gerelateerde artikelen