Recensie: Elements of Freestyle

8 juli 2017, 22:40 | Jeroen

Elements Of Freestyle van ISH Dance Collective combineren dans en urban arts in een hippe en pijlsnelle show. Het Cirque du Soleil van de straat. Waar een generatie van skaters, freerunners, breakdancers en BMX met elkaar een spektakel verzorgen voor een hongerig publiek.

Het publiek is hongerig om in een theater te zien waar ze al jaren hun passie in vinden. Een kunstvorm of alleen een stel jongeren die een kunstje doen zullen sommigen zich afvragen. Ik zie geen verschil tussen de twee. Of is het toch gewoon sport? Wat we vrijdagavond zagen is zeker niet alleen sport. Het is een zorgvuldig gechoreografeerde belevenis dat niet onder doet voor een ballet van het Nationale Ballet.

Net als bij elke andere dansvoorstelling draait het om timing. En bij Elements of Freestyle is timing cruciaal. Er mag niks fout gaan. Een tel te laat en de show valt als een kaartenspel in elkaar. Mocht er dan toch iets fout gaan, kunnen ze als echte professionals het zo doen voorkomen of het erbij hoort.

Hoogtepunten

Er waren hoogtepunten. Of liever favorieten. De freerunner met de staart, die over het podium springt en slingert alsof hij van rubber gemaakt is (Bart van der Linden), de inline skater die bijna tot de nok van het theater springt (Sven Boekhorst) en die gast op zijn BMX fiets, die zijn fiets als verlengstuk van zijn lichaam gebruikt (Dez Maarsen).

Ook nog een ‘shout out’ naar Jörg Brinkmann op Cello en Ben Mathot op Viool. Het geluid dat zij met hun instrumenten weten te produceren is krachtig en imposant.

Hulde voor Artistiek leider Marco Gerris, hij heeft een show samengesteld waar jong en oud van kan genieten. Vanaf 9 augustus te zien op het IGNITE Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.Share |

Gerelateerde artikelen