Recensie: Vergeef ons door de Toneelgroep Amsterdam

8 april 2018, 18:18 | Jeroen

Onder regie van Guy Cassiers in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Antwerpse Toneelhuis zagen wij Vergeef Ons in de Amsterdamse Staddschouwburg. Naar de roman van A.M. Homes is May we be Forgiven winnaar van de “Women’s Prize for Fiction” in 2013.

In essentie is Vergeef Ons een familiedrama. Wanneer wij het verhaal binnen stappen is er een dodelijk ongeluk gebeurd waarbij de broer van hoofdpersoon Harry Silver de schuldige partij is. Wanneer Harry probeert zijn broer en daarmee zijn familie te helpen gaat het aan alle kanten fout.

Een kritische blik op de huidige maatschappij. Vormgegeven door een slim opgezet podium. De acteurs staan op een verhoging achter microphones, met schermen boven zich en knoppen en pedalen voor de geluidseffecten die ze bedienen. Het lijkt in beginsel meer op een concert dan een toneelstuk.

Inktzwarte onderwerpen

Met de kritische blik doel ik op de manier waarop Cassiers de tekst van Homes gebuikt in samenwerking met de effecten. De inktzwarte onderwerpen als de dood, moord, zelfmoord, vreemdgaan, scheiding, vervreemding, eenzaamheid en sociaal vangnet weet hij door een ludieke manier van het gebruik van deze effecten en een ‘matter of fact manier van spelen’ grappig en luchtig te houden.

Het lijkt erop dat Cassiers goed om zich heen heeft gekeken en besloten heeft de gekheid van de bizarre manier waarop onze samenleving (en dan vooral de media) met deze zware onderwerpen omgaat belachelijk te maken. Bliksemsnelle dialogen worden afgewisseld met toeters en bellen, zwaailichten en voicemails. Het ene drama na het andere volgen elkaar op en wij als publiek lachen erom.

Eelco Smits

Eelco Smits maakt een enorme bloei mee de afgelopen jaren bij de Toneelgroep Amsterdam. Hij krijgt kansen, pakt deze met beide handen aan en stelt niet teleur. De manier waarop hij hoofdpersoon Harry Silver vorm geeft is gelaagd en interessant. Hij is krachtig en kwetsbaar en tegelijk grappig en droevig. Hij steelt de show tussen de andere zeven acteurs. Zonder zijn wil op te leggen en anderen geen ruimte te geven.

Klik hier voor meer informatie en de speellijst.

Foto: Jan VersweyveldShare |

Gerelateerde artikelen