Recensie: Oedipus door de Toneelgroep Amsterdam

13 april 2018, 21:03 | Jeroen

Oedipus in een bewerking van de Toneelgroep Amsterdam. Sophokles schreef de tragedie in 430 voor Christus, maar Homorus claimde de rechten in 800 voor Christus reeds. In 2018 claimt Robert Icke, in zijn regiedebuut voor de Toneelgroep Amsterdam, de credits van een moderne versie.

Oedipus verschijnt, geprojecteerd op het toneelgordijn als politicus en staat de pers te woord. Het is de avond van de verkiezingen en hij spreekt het volk getergd toe. Hij ziet de huidige samenleving als ziek en verdorven en zal alle misstanden rechtzetten. Startend met het onderzoek naar de dood van zijn voorganger Laios te heropenen.

Hij spreekt met zijn hart

De passievolle speech van de altijd sterk spelende Hans Kesting laat gelijk de intentie van Icke zien. Zijn Oedipus is een man die de confrontatie niet uit de weg gaat. Hij spreekt met zijn hart, is overtuigt van zijn gelijk en volhard in de zoektocht naar de waarheid van de dood van zijn voorganger en zijn eigen verleden.

Ook wanneer zijn campagneleider Creon zich kritisch uit over de speech laat Oedipus zien wie de baas is. Hij beticht hem van verraad en bedankt hem voor bewezen diensten. Zo volgen de scherpe dialogen elkaar bliksemsnel op. Zelfs de arme Tiresias, die zijn hand reikt met goed advies maakt Oedipus uit voor verrader en charlatan.

Alleen zijn vrouw Jocaste lijkt hem partij te kunnen bieden. Hij houdt intens van haar en luistert naar haar advies. Marieke Heebink is dan ook als mede-hoofdrolspeler naast Kesting een goede keuze. Zij is krachtig en scherp als altijd.

Een spannende thriller

Wij als publiek ruiken het onraad. De drang van Oedipus om de waarheid boven water te krijgen ondanks de waarschuwingen van zijn naasten en de manier waarop de toevalligheden elkaar op volgen zorgen voor een spannende thriller met een weergaloze climax.

Dat de cast van hoog niveau is bewijst Kesting wanneer er een mobieltje in de zaal afgaat. Hij vraag zonder blikken of blozen aan Heebink: “Is dat de jouwe of de mijne?”. Niets lijkt ze te weren en het vloeit van het begin tot eind. Een perfecte avond vol spanning en verrassingen.

Check hier de speellijst.

Foto © Jan Versweyveld.Share |

Gerelateerde artikelen