Ivo van Hove regisseert Een Klein Leven

19 april 2018, 11:37 | Jeroen

Volgend seizoen regisseert Ivo van Hove de bestseller Een klein leven (A Little Life) van de Hawaiiaanse Hanya Yanagihara dat bij het verschijnen in 2015 wereldwijd werd bejubeld én verguisd.

Voor Van Hove is Een klein leven het ultieme boek over pure vriendschap maar ook over de levenslange pijn van systematisch seksueel misbruik. De vier vrienden worden gespeeld door Ramsey Nasr, Maarten Heijmans, Majd Mardo en Mandela Wee Wee. Een klein leven gaat zondag 23 september in Amsterdam in wereldpremière.

In Een klein leven volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar. Het verhaal is de geschiedenis van hun levenslange vriendschap in de stad waar ambitie en succes de graadmeter zijn voor een geslaagd leven: New York. Centraal staat de in zichzelf gekeerde advocaat Jude. Achter de façade van zijn professioneel succes, leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik in zijn jeugd. Ondanks dat zijn vrienden alles voor hem betekenen, vindt hij het onmogelijk om zijn traumatische verleden met hen te delen. Judes vrienden staan voor een dilemma. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

Ivo van Hove: ‘Een klein leven lezen is veel meer dan het lezen van een boek. Het is een verwoestende afdaling in gebieden van pure pijn, pure eenzaamheid, pure hulpeloosheid, pure vriendschap. IJselijk oprecht maar ook liefdevol, zij het zonder enige sentimentaliteit, beschrijft Hanya Yanagihara een volledig leven: kindertijd, adolescentie, volwassenheid, dood. Een klein leven stelt vragen over goed en kwaad, over hoe om te gaan met het verlies van wie je echt houdt. Maar ook bij de hedendaagse tirannie om gelukkig te zijn, bij de verbinding die we automatisch leggen tussen liefde en seksualiteit. In Een klein leven is seksualiteit een vernietigende kracht.’

Hanya Yanagihara: ‘Ivo en ik spraken elkaar ruim een jaar geleden voor het eerst. Hij zag het boek als een allegorie van goed en kwaad. Zo zag ik het absoluut niet. In ons eerste gesprek vertelde hij zijn ideeën over hoe hij het boek naar het podium wil transporteren. En dat is precies waar ik in eerste instantie nieuwsgierig naar ben wanneer iemand het boek wil omzetten naar een andere kunstvorm; hoe zullen ze hún medium gebruiken om het verhaal te vertellen. Het moet een interpretatie zijn, geen letterlijke vertaling. Het boek vraagt volledige overgave van de lezer. En dat zal het bij het toneelstuk ook zo zijn. Dat is bij al het werk van Ivo het geval. De toneelbewerking van Een klein leven zal uitnodigen tot een zekere nederigheid, aandachtigheid en actieve betrokkenheid. De kijker zal worden uitgedaagd. En hij zal worden beloond. Ik hoop dat dit toneelstuk mensen met een nieuwe blik naar het boek laat kijken. Misschien ga ik ook wel anders naar het boek kijken. Dankzij bewerkingen zoals het toneelstuk van Ivo, kent het boek en zijn personages een veel langer leven dan ik oorspronkelijk had voorzien. Dat beschouw ik als een groot cadeau.’

Een klein leven gaat zondag 23 september 2018 in het Internationaal Theater Amsterdam in wereldpremière en wordt vertolkt door: Maarten Heijmans, Hans Kesting, Majd Mardo, Ramsey Nasr, Eelco Smits, Steven Van Watermeulen, Mandela Wee Wee en Marieke Heebink. Het artistieke team bestaat uit Jan Versweyveld (scenografie en lichtontwerp), Koen Tachelet (bewerking), Bart Van den Eynde (dramaturgie), Eric Sleichim (muziek) en An D’Huys (kostuums). De voorstelling is komend seizoen te zien in Amsterdam en Antwerpen en wordt door Ammodo ondersteund.



Share |

Gerelateerde artikelen