Recensie: Jeff Wayne's The War of the Worlds

29 april 2018, 13:13 | Linda

We hebben er even op moeten wachten nadat de premiere van The War of the Worlds van oktober 2017 werd uitgesteld vanwege issues met rechten. Op 28 april was het zo ver en ging Jeff Wayne’s The War of the Worlds in premiere. Het was bovenal een avondje nostalgie.

Er zijn al miljoenen platen verkocht van het iconische album van The War of the Worlds uit 1978. In 2006 werd de eerste live performance van TWOTW in Engeland en Ierland opgevoerd met vele opvolgers, waaronder in Nederland in 2010. Nu, in 2018, is TWOTW terug, maar dan in de Nederlandse theaters.

Hoge verwachtingen

Voor velen is het wellicht heiligschennis om iets negatiefs over de voorstelling te zeggen. Toch was het wat underwhelming. De verwachtingen waren hoog gezien de reputatie van de show en het feit dat deze versie is ontworpen met de concertzaal van Theaters Tilburg in gedachten. Er was geen levensgrote driepotige vechtmachine, geen “virtuele” Richard Burton (wel een echte Bert Heerink) en het projectiescherm achter het podium gaf niet bepaald een immersieve ervaring.

Nostalgie voorop

Wat er wel was? Een goed spelende 10-koppige band, de originele videobeelden en tekeningen uit 1978 en een kranige poging om de ervaring door projecties en andere technische snufjes indrukwekkender te maken. Emma Paalvast maakt de rol van Beth vocaal wat pittiger en het naïeve enthousiasme van Nick Holleman (soldaat en gitarist) komt goed uit de verf. De aantrekkingskracht van TWOTW zit hem dus vooral in het nostalgische karakter van de show. Wie de voorstelling ziet als een trip down memory lane zal er zeker van genieten.

Voor meer informatie, zie de website. The War of the Worlds is nog te zien t/m 15 juni 2018. Check de speellijst.

Fotografie: Jostijn LigtvoetShare |

Gerelateerde artikelen