Parade reist door naar Utrecht

15 juli 2019, 08:34 | Jeroen

In de Domstad staan in 17 dagen meer dan 60 voorstellingen op de planken, waaronder 11 premières. Onder andere Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Haye van der Heyden als DE SANDRA’S, YoungGangsters & DOX, Collectief het Paradijs en BrotherTill staan in Utrecht weer op de planken.

Elke middag is er vanaf 14:00 uur een uitgebreide KinderParade met voorstellingen en activiteiten voor alle leeftijden. Daarnaast spelen er iedere avond ook twee gratis live bands.

Tijdens Parade Den Haag genoten 40.000 bezoekers van de vele voorstellingen van onder andere Toneelgroep Oostpool, Remko Vrijdag en Martine Sandifort, Ellen ten Damme, Stephanie Louwrier, Lowie van Oers en Wart Kamps en Club Guy & Roni’s Poetic Disaster Club. Ook de voorstellingen van jonge makers, zoals Tarik Moree & Tim Olivier Somer en Anna Luka Da Silva & Nora Ramakers werden goed ontvangen door publiek en pers.

Nieuw op het programma in Utrecht

In Utrecht staan er ruim 60 voorstellingen op de planken, waarvan er 11 hun première beleven. Sven Ratzke en zijn band zetten de Reizende Schouwburg in vuur en vlam met Bowie nummers in prachtige nieuwe arrangementen. The Ruggeds dansten in een clip van Justin Bieber en haalden de kwartfinales van de Amerikaanse tv-series World of Dance, en nu staan ze op de Parade met hun theaterstuk Between Us. Habib van ZEP is een vurige truth or dare tussen een man en vrouw die hun roots in Marokko en Turkije hebben liggen; een voorstelling over de moraal en de verlangens van twee culturen. TG Dewi vertelt verhalen van vrouwen op de vlucht uit Syrië, Pakistan, Suriname, Indonesië en Nederland en liet zich inspireren door oude teksten van Euripedes. Aan de programmering van Zaal 3 wordt de Vlaamse Benjamin Abel Meirhaeghe toegevoegd met de bizarre, operateske voorstelling, waarin de drie acteurs zich in ballades, parabels, sagen en mythes verdiepen. In Who’s afraid of Red Yellow & Blue geeft Daan van Bendegem een spannend inkijkje in de tragische geschiedenis van het wereldberoemde schilderij van Barnett Newman. Historicus Bart Gielen brengt het publiek in contact met hun verre voorouders, van Ötzi tot Adolf en laat zien dat geschiedenis allesbehalve saai is. Annica Muller van Likeminds duikt in de stripclub La Luna om een zoektocht te starten naar identiteit en liefde langs de paden van destructiviteit, verslaving en verlossing. COLLECTIET probeert in de muzikale voorstelling GET SET RIOT! een antwoord te vinden op de vraag waarom vrouwen niet langer op de barricade staan. OperaBitches laat social media botsen met de 18e-eeuwse muziek van G.F. Händel in de nieuwe multimedia-opera Händel goes Tinder.

Parade@hetstation

Voor het derde jaar is de Parade ook te vinden op de stations van de vier Parade-steden. De hele zomer reist de interactieve Parade-flipperkast van Daan Brinkmann mee langs de stations van deze vier steden. Reizigers die een paar minuten over hebben kunnen hier een potje wagen of kijken naar de behendigheid van anderen. Op Utrecht Centraal is er naast de flipperkast nog veel meer te vinden. Studio Aldo Brinkhoff maakte een Parade-sculptuur gemaakt van 40 Parade-vloerdelen, tentzeilen en lampjes. Deze is te bewonderen in de pop-up store waar ook de verhalen van de mensen achter de Parade worden verteld in de video Paradevolk. Ook kunnen reizigers mee op de mobiele rondleiding door de stationshal terwijl het Snoepmeisje alle geheimen over Utrecht Centraal vertelt. Tenslotte voorziet het Appelmeisje de hongerige reiziger van een heerlijk geschild appeltje.
Opening Utrecht

De Parade wordt op vrijdag 19 juli om 18:30 uur geopend door Lucia Claus, directeur Schouwburg Utrecht en Harm Lambers, directeur Theater Kikker en Podium Hoge Woerd in Utrecht. De openingsvoorstelling is Between Us van The Ruggeds.

Programma

18:00 uur Ontvangst in Hotel Vilé
18:30 uur Officiële opening door Lucia Claus & Harm Lambers
19:30 uur Openingsvoorstelling Between Us van The Ruggeds

Tijden en prijzen

De Parade opent iedere dag om 14:00 uur. Op de eerste vrijdag van iedere stad opent het festival om 18:00 uur. Het eerste uur is de toegang gratis, behalve op de openingsavonden, daarna betaalt iedereen vanaf 18 jaar € 8,50. T/m 17 jaar en voor leden van We Are Public is de entree altijd gratis. Iedereen met een U-pas krijgt € 4,- korting en betaalt nog maar € 4,50 entree. Bekijk voor alle acties de website.

Rotterdam, Museumpark: 21 t/m 30 juni
Den Haag, Westbroekpark: 5 t/m 14 juli
Utrecht, Moreelsepark: 19 juli t/m 4 augustus
Amsterdam, Martin Luther Kingpark: 9 t/m 25 augustusShare |

Gerelateerde artikelen