Festival De Oversteek 2019

13 augustus 2019, 12:57 | Jeroen

Kunstenfestival De Oversteek trapt vlak na de zomervakantie traditiegetrouw het culturele seizoen af in Nijmegen-Noord. Editie West is op zaterdagavond 31 augustus en zondagmiddag 1 september, editie Oost op zaterdagavond 6 en zondagmiddag 7 september. Op een dertigtal groene, sfeervolle locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord presenteert het festival zo’n vijftig optredens en voorstellingen. De kaartverkoop is per direct gestart via festivaldeoversteek.nl.

Nieuw: zaterdagprogramma

Nieuw dit jaar is een zaterdagavondprogramma op 31 augustus en 7 september in en om Fabrikaat/Hof van Holland, een karakteristieke herenboerderij met hoogstamboomgaard. Zaterdag 31 augustus presenteert het Gronings performing arts collectief Teddy’s Last Ride hier het elektronisch pop-spektakel The Others. Aansluitend is een optreden van electrofunkband 45acidbabies. Op zaterdag 7 september presenteert Gummbah samen met Leonard Bedaux Cinema Sexboerderij ‘t Gouden Kalf: een voorstelling waarin literatuur en cinema een absurd en hoogst vermakelijk verbond sluiten. Ook speelt NEON de fysieke dansvoorstelling Körper. Beide avonden zijn omlijst met dj’s en verrassingsacts.

Zondagprogramma

Op beide zondagmiddagen biedt Festival De Oversteek een divers programma met muziek, theater, dans, literatuur, performance en alles ertussenin. Publiek maakt vaak letterlijk de oversteek naar vaak onbekende acts en voorstellingen. Ook bekendere namen sieren het festivalaffiche. Dit jaar zijn dat onder meer cartoonist en absurdist Gummbah, singer-songwriter Bertolf, jazzgitarist en -componist Reinier Baas (Edison-winnaar in 2013 en 2017) en auteur en muzikant Aafke Romeijn. Hiphopper Ray Fuego brengt met Ploegendienst de p terug in punk. Ook voor kinderen is meer dan genoeg te beleven. Zo laat Theo Wesselo (bekend van Rembo & Rembo) glorieuze VPRO-tijden herleven.

Tickets

Tickets voor zondag 1 en 8 september kosten online €15, tickets voor zaterdag 31 augustus en 7 september €12,50. Er is ook een weekender voor 31 aug & 1 sep, en 7 & 8 sep verkrijgbaar à €25. Het programma op zaterdagavond heeft een beperkte capaciteit. Kaarten online zijn €5 goedkoper dan aan de deur. Voor het volledige programma en kaartverkoop zie de website.

Trip door de polder

Programmeur Wout Kemkens licht het festivalprogramma toe: ‘Ik heb geprobeerd om er in 2019 een letterlijke en figuurlijke trip door de polder van te maken. Er is spoken word van orakel en techno-cultheld Guy Tavares (bekend van het Haagse Bunker Records). Action painter Sam Andrea gaat onder een percussieve soundtrack van drummer Bob Hogenelst (Birth of Joy) zijn doek te lijf. De punkrockers van J.C. Thomaz & The Missing Slippers zetten met drie drummers de Kas van Bert op stelten. Auteur Gerjon Gijsbers duidt als de ‘Luis in de Vossenpels’ de DIY-architectuur van het Lentse zelfbouwproject Plant Je Vlag. Kortom, een culturele uitputtingsslag die je nog lang zult heugen.’

Spannende locaties in het groen

Festival De Oversteek 2019 brengt publiek langs veel bijzondere, vaak onbetreden locaties aan de oevers van de Waal. Denk aan schemerige mangrovebosjes, goed verscholen Waalstrandjes en oude hoogstamboomgaarden aan de Waaldijk. Nieuwe locaties zijn het Van der Valk Hotel, het witte kerkje vlak over de Waalbrug, de Duivelskolk, het Doornikse Bos en de Kas van Bert, ook wel bekend als Tuincentrum Van Disveld.

Beeldende kunst: Expeditie Noord en LAB Derde Wal

Festival De Oversteek vraagt ook beeldend kunstenaars om zich te laten inspireren door het rijke rivierenlandschap van Nijmegen-Noord, en met hun werk publiek een nieuwe blik hierop te bieden. Voor LAB Derde Wal, een nieuwe samenwerking met kunstplatform Derde Wal, strijken zeven beeldend kunstenaars zondag 1 september neer bij Stadsnomaden. Hier gaan ze een week lang aan de slag met nieuw werk dat ze zondag 8 september tijdens het festival presenteren op diverse locaties. Expeditie Noord biedt dit jaar een kijkje in de verstedelijkte toekomst van Nijmegen-Noord. Curator Herman van den Muijsenberg laat bezoekers in gesprek gaan met diverse kunstwerken. Ook zijn er installaties, waaronder van Lucas Sloot.

Atelier TAW: werkplaats voor dans en theater

Voor Atelier TAW zijn twaalf jonge (groepen) makers sinds juni ieder aan de slag met een nieuwe, korte voorstelling op een door hen gekozen locatie in Nijmegen-Noord. Ze presenteren die tijdens het festival op zondag 1 en 8 september. De makers werden geselecteerd uit een vijftigtal inzendingen uit heel Nederland. Producent Zoë Huisman: ‘Je hoeft niet ver te zoeken voor je iets moois vindt. Er is moderne en urban dans, een role-playing game, een theatercollege over de filosofie van het landschap en nog veel meer. Dat alles op strandjes, aan de dijk, in een enorme kersenboomgaard en op de bovenste verdieping van het Van der Valk Hotel.

Nieuw festivalteam

Festival De Oversteek heeft dit jaar een gloednieuw team. Programmeur Wout Kemkens is muzikant bij Shaking Godspeed, Donnerwetter en Orkater, en programmeerde eerder voor Zwarte Cross en Donnerwetter Day. Herman van den Muijsenberg, curator van Expeditie Noord, werkt ook als curator bij Extrapool en eerder bij Museum Het Valkhof en Museum Arnhem. Zoë Huisman, coördinator van Atelier TAW, is een kersvers Master of Arts aan de Radboud Universiteit.Share |

Gerelateerde artikelen