Brandhaarden Festival

31 december 2019, 10:07 | Jeroen

Met het festival Brandhaarden nodigt Internationaal Theater Amsterdam opvallende theatermakers uit het buitenland hun voorstellingen in Amsterdam te presenteren. Brandhaarden 2020 focust op Zuid Europa. Een regio die – meer dan ons land – onder druk staat door politieke onrust, ernstige economische problemen en vluchtelingenstromen. Wat betekent dit voor de kunst?

Een samenleving onder druk kan een perfecte humuslaag zijn voor interessante kunst. Kunstenaars slaan de handen ineen, zoeken nieuwe plekken om (samen) kunst te maken en te presenteren, zijn creatief in het zoeken naar middelen en werven van publiek.

ITA

Internationaal Theater Amsterdam werkt al langer samen met verschillende culturele centra in Zuid Europa. Door deze band hebben wij interessante theatermakers en choreografen in deze regio ontdekt. We laten het Nederlandse publiek nu kennismaken met zes van hen.

Door de bundeling van voorstellingen kan Brandhaarden een beeld scheppen van het Zuid-Europese theater en verkennen of deze zich onderscheid van het Noord-Europese. Hoe verhouden de Zuid-Europese makers zich in deze tijd van verandering tot de tradities van hun land? Maken ze hun kunst meer vanuit het hart dan vanuit het hoofd?

Nieuw deze editie is ook een eerste digitaal programmaboekje met hierin beknopte informatie en beeldmateriaal van de voorstellingen.

PROGRAMMA BANDHAARDEN 2020

Gran Bolero – Jesús Rubio Gamo (ES)

28 jan 20:00 / 29 jan 19:30 / dans
De openingsvoorstelling van Brandhaarden 2020 is Gran Bolero van de Spaanse choreograaf Jesús Rubio Gamo. Een intens werk door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en aan de dans zelf.

Sopro – Tiago Rodrigues (PT)

29 jan 21:00 / 30 jan 20:00 / toneel
Tiago Rodrigues presenteerde afgelopen editie van het Holland Festival een zinderende minimalistische Shakespeare Antony and Cleopatra. Sopro (‘adem’) maakte hij op uitnodiging van het Festival in Avignon en is een zachtaardig én krachtig pleidooi de kunst van het theatermaken, verteld vanuit het perspectief van een souffleur.

ANΩNYMO – Tzeni Argyriou (GR)

1 feb 20:00 / dans
Eén van de interessante dansmakers uit Griekenland is Tzeni Argyrou. Zij wordt ondersteund door Onassis Stegi, het culturele centrum waar ITA veel mee samenwerkt. In ANΩNYMO verbindt Argyriou traditionele Griekse dans met een hedendaags fenomeen: social media.

La Plaza – El Conde de Torrefiel (ES)
4 en 5 feb 20:00 / toneel
Het collectief El Conde de Torrefiel (Barcelona) werkt op het snijvlak van theater, performance, choreografie en beeldende kunst en is onconventioneel en tragikomisch. La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers.

La Gioia – Pippo Delbono (I)

7 en 8 feb 20:00 / toneel
Pippo Delbono’s voorstellingen zijn uitbundige vieringen van het leven en van de dood. Op zijn Italiaans, met invloeden van de Commedia dell’arte of films van Fellini. In La Gioia (‘vreugde’) wil de Italiaanse theatermaker Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is.

La Gioia is 9 en 10 januari 2020 te zien in de KVS in Brussel.

MARGEM – Victor Hugo Pontes (PT)
7 en 8 feb 19:30 / dans
Het boek Captains of the Sands (1937) is een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia. Met MARGEM maakte de Portugese Victor Hugo Pontes een choreografie over wie de ‘captains of the sands’ van vandaag zijn, wie nu in de marge leven.

Alle toneelvoorstellingen worden Nederlands en Engels boventiteld.

Over Brandhaarden festival

Brandhaarden is een internationaal festival dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Als ‘overzicht’ van de internationale ontwikkelingen is Brandhaarden uniek in Nederland. Nieuw dit jaar is Brandhaarden toneel én dans presenteert. Omdat we vinden dat Brandhaarden een festival moet zijn dat nieuwe wegen in durft te slaan.

In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Karin Beier, Rimini Protokoll, Peter Brook en Milo Rau, en toneelhuizen als Volksbühne Berlin, Deutsche SchauSpielHaus Hamburg en Théâtre des Bouffes du Nord. ‘It was a great initiative, though risky and challenging to attract local audiences. Well done!’ en ‘Goede sfeer, gevoel van urgentie, genoten!’ waren reacties van bezoekers van voorgaande edities.

Nieuw deze editie is ook een eerste digitaal programmaboekje met hierin beknopte informatie en beeldmateriaal van de voorstellingen.

Brandhaarden is een internationaal festival dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Als ‘overzicht’ van de internationale ontwikkelingen is Brandhaarden uniek in Nederland. Nieuw dit jaar is Brandhaarden toneel én dans presenteert. Omdat we vinden dat Brandhaarden een festival moet zijn dat nieuwe wegen in durft te slaan.

In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Karin Beier, Rimini Protokoll, Peter Brook en Milo Rau, en toneelhuizen als Volksbühne Berlin, Deutsche SchauSpielHaus Hamburg en Théâtre des Bouffes du Nord. ‘It was a great initiative, though risky and challenging to attract local audiences. Well done!’ en ‘Goede sfeer, gevoel van urgentie, genoten!’ waren reacties van bezoekers van voorgaande edities.Share |

Gerelateerde artikelen