Wereldpremière Kinderen van Nora

5 maart 2020, 16:25 | Jeroen

Robert Icke, hét talent van het Britse toneel, schrijft en regisseert een vervolg op een van de meest invloedrijke toneelwerken ooit: Nora (Een poppenhuis) van Henrik Ibsen. In Kinderen van Nora richt Icke zich op wat er met de kinderen van Nora gebeurd nadat zij de deur achter zich dichtslaat. Kinderen van Nora gaat op 5 april in première in Internationaal Theater Amsterdam.

Met Nora schreef Henrik Ibsen een klassieker over een jonge vrouw die tot het besef komt dat ze heel haar leven alleen voor anderen heeft geleefd. Nora kiest voor onafhankelijkheid. Dat ze aan het eind van het stuk de deur achter zich dichtslaat, zorgde in die tijd voor heel wat opschudding.

‘Welke invloed heeft deze keuze op haar kinderen? Hoe voelen die zich?’ vraagt Robert Icke zich af. ‘Wat gebeurt er met ze nadat hun moeder weggaat? Met de tekst van Nora als uitgangspunt gaat Kinderen van Nora over alle dingen die we erven, maar die niet in het testament staan.’

Klik hier voor speellijst en kaarten.

Robert Icke is hét grote talent van het Britse toneel en wordt de komende jaren vaste huisregisseur van ITA. Hij maakte naam met spraakmakende regies van eigentijdse bewerkingen van klassiekers. Voor het ITA-ensemble schreef en regisseerde hij eerder een geheel nieuwe versie van Oedipus, die werd bejubeld door pers en publiek.

Vanaf 2020 is Robert Icke de Ibsen Artist in Residence bij ITA, ondersteund door de Philip Loubser Foundation. De Ibsen Artist in Residence ondersteunt kunstenaars met een internationale reputatie, zodat ze zich binnen ITA verder kunnen ontwikkelen.

credits

naar Henrik Ibsen tekst en regie Robert Icke scenografie Hildegard Bechtler vertaling Peter van Kraaij, Maria Luttikhuis lichtontwerp Tom Visser geluidsontwerp Tom Gibbons kostuums Wojciech Dziedzic particulier producent Joost en Marcelle Kuiper, Joachim Fleury, Familie Staal Fonds met Hélène Devos, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Jasmijn de Kloet, Minne Koole, Kate Muda, Joep Paddenburg, Frieda Pittoors, Steven Van Watermeulen.

Foto: © Jan VersweyveldShare |

Gerelateerde artikelen