NDT 2 danst Midnight Raga

17 april 2020, 19:58 | Jeroen

NDTV, een gratis streaming-serie van NDT-balletten van bekende choreografen, geproduceerd in samenwerking met Mezzo TV en La Belle Télé. Iedere week lanceren ze een nieuwe video.

Op de gratis online streaming-serie NDTV is deze week het ballet Midnight Raga van associate choreograaf Marco Goecke te zien.

Goecke’s rechterhand en dramaturge Nadja Kadel, schreef het volgende over deze bijzondere parel uit het NDT oeuvre: Door het gebruik van diep middernachtsblauw maakt Marco Goecke een verwijzing naar de klassieke Indiase muziek (…). In tegenstelling tot zijn eerdere choreografieën vormde dit keer de muziek het uitgangspunt in Goecke’s creatie, namelijk het werk van de Indiase muzikant Ravi Shankar. Deze muziek sprak Goecke aan vanwege de mystieke en freaky kwaliteit. Ook maakte het idee om Indiase muziek te gebruiken zonder toevlucht te nemen tot Indiase danselementen hem enthousiast. (…) Ondanks de Aziatische-Indiase inspiratie – wat ook tot uiting komt in het zware, blauwe zijde van de kostuums – , wordt één ding vanaf het begin duidelijk: de aanwezigheid van Goecke’s eigen, nerveuze danstaal; geheel op het lijf geschreven van deze twee dansers die zij met elke vezel van hun lichaam hebben geïnternaliseerd.

De registratie van Midnight Raga duurt ongeveer 12 minuten en werd geproduceerd in samenwerking met Mezzo en La Belle Télé. Midnight Raga is beschikbaar t/m vrijdag 24 april.

Foto: Rahi Rezvani. Dansers: Alexander Anderson en Guido Dutilh.


'Midnight Raga' by Marco Goecke – NDT 2 from Nederlands Dans Theater on Vimeo.Share |

Gerelateerde artikelen