Het Grote InterviewTheater vanuit ITA

19 januari 2021, 10:20 | Jeroen

Het Grote InterviewTheater: Wantrouwen, Argwaan en de Media. Tijd om het debat op 1 februari op scherp te zetten tijdens een livestream van Het Grote InterviewTheater vanuit ITA. Hoe (on)partijdig zijn onze media anno 2021?

Journalisten zetten zich dagelijks in om zo goed mogelijk verslag te doen van wat zich afspeelt in de wereld, maar er is discussie ontstaan over de vraag of kijkers, lezers en luisteraars het geschetste beeld herkennen. Daarom heeft Het Grote InterviewTheater hoogleraar Irene Costera Meijer van de VU Amsterdam en onderzoeksbureau Motivaction gevraagd te onderzoeken hoe geïnteresseerd het publiek is in nieuws, waar het publiek zijn nieuws vandaan haalt en in hoeverre men vertrouwen heeft in de informatie. Is er, zoals vaak wordt beweerd, sprake van een toenemend wantrouwen ten opzichte van de media? En ten opzichte van wélke media dan? Het onderzoek bestrijkt de nieuwsprogramma’s op radio en tv, de kranten en weekbladen en de sociale media. De vragen zijn daarnaast nog eens toegespitst op corona-nieuws.

Klik hier voor kaarten.

De resultaten van het onderzoek, die op de avond van de 1ste februari worden gepresenteerd, gaan inzicht geven in onder meer dat vertrouwen van het publiek in de media. In hoeverre wordt een presentator als Annechien Steenhuizen (NOS Nieuws) geloofd? En Rob Trip? Hoe betrouwbaar vindt men Jinek of Beau? En Margriet van der Linden van “M”? En hoe ligt dat bij bijvoorbeeld Facebook en Nu.nl? Naar aanleiding van deze resultaten gaan we ‘onszelf’ vragen stellen als: “Hoe terecht is de discussie over het vertrouwen in de media?” en “Welke lering trekken we daaruit?”

Deze vragen staan centraal tijdens de tiende editie van Het Grote InterviewTheater*. Deze keer als livestream, met voordrachten, reacties en een interviewsessie. De avond heeft de bedoeling bij te dragen aan een kwaliteitsimpuls door de journalistiek kritisch in de spiegel te laten kijken.

Naast de presentatie van het onderzoek geven we ook het woord aan de (hoofd- en adjunct) redacteuren van o.a. NOS Nieuws, RTL Nieuws, het Friesch Dagblad, NRC en AD, en ook een regionale omroep als L1. Zij geven een reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Verder ondervraagt Eric Smit van Follow the Money de CEO van Rabobank, Wiebe Draijer, over de manier waarop een grote instelling als Rabobank in het verleden is omgegaan met de media op het punt van wantrouwen van het publiek.

Tot slot bespreken onze huidige en de oud- filosoof des Vaderlands, Daan Roovers en Marli Huijer, ‘de moraal van het verhaal’; zij bespiegelen hoe het vertrouwen in de media de verwerking van nieuws in de toekomst zou kunnen beïnvloeden.

*Frénk van der Linden en Freddy van Thijn organiseren samen met Internationaal Theater Amsterdam de tiende editie van Het Grote InterviewTheater voor een publiek van studenten van media-opleidingen, jonge journalisten, gevestigde interviewers en andere geïnteresseerde lezers, luisteraars en kijkers. De afgelopen tien jaar werd een reeks bijzondere avonden georganiseerd met talloze grote Nederlandse interviewers (van Coen Verbraak tot Twan Huys en van Margriet van der Linden tot Wilfried De Jong), alsmede bijzondere key note-sprekers als Wouter Bos, Adriaan van Dis en Femke Halsema.Share |

Gerelateerde artikelen