Recensie: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I)

10 maart 2021, 15:49 | Jeroen

Ik wil gelijk beginnen met het nieuws dat in Beveren bij Antwerpen deze week een man van 42 vermoord is omdat hij homo is. Hoe ongelooflijk dit ook klinkt en hoe verschrikkelijk het ook is. Dit is nog altijd de wereld waarin we leven.

Ik zag La Reprise bij ITAlive via een livestream op zondag. Toen ik maandag wakker werd las ik het bericht. En ik wilde een recensie schrijven over het toneelstuk dat verslag maakt van eenzelfde moord. Een moord uit homohaat. Hoe belangrijk het is hier aandacht aan te besteden benadrukt het bericht van maandag. We kunnen onze ogen niet sluiten voor dit bizarre en walgelijke gedrag, gedachten en acties die ertoe lijden!

La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I)

Het stuk begint als verslag van de acteurs en hoe ze hun rol vinden in het verhaal, de reconstructie van de moord op de homoseksuele Ihsane Jarf in 2012 in Luik, België. Ihsane beschermt een vrouw die door drie ‘mannen’ lastig wordt gevallen bij een club in de binnenstad.

Hij stapt in de auto en beloofd ze mooie vrouwen. Wanneer hij vraagt of ze wellicht ook interesse hebben in een ‘grote pik’ slaat de stemming om. Er volgt een extreem gewelddadige passage van slaan en schoppen van slachtoffer Ihsane met de dood tot gevolg.

Regisseur Milo Rau weet op een zeer boeiende manier gebruik te maken van spel en video. Op een scherm boven het speelveld zien we beelden van het verhaal voorbij komen en de acteurs verzorgen op hun beurt live de actie. Wanneer komen wij als kijker in actie? Wanneer is het genoeg? En staan we op tegen dit walgelijke gedrag van mensen om ons heen? Zij leven in onze wijken. En wij kunnen er iets aan doen! Laat je stem horen…


Trailer 2 La reprise: Histoire du théâtre 1 from NTGent on Vimeo.Share |

Gerelateerde artikelen