Recensie: Oedipus bij 10e ITALive

22 maart 2021, 15:41 | Jeroen

Wat is beter dan op zondagavond kijken naar een toneelvoorstelling? En dan nog wel een bewerking van het stuk Oedipus van regisseur Robert Icke gespeeld door het ITA ensemble? Ok één ding is beter. Daadwerkelijk naar het theater gaan. Aangezien dat helaas nog niet kan is ITALive ‘the next best thing’. Met de tiende voorstelling alweer is Oedipus wederom een hoogtepunt voor ITALive.

Hij spreekt met zijn hart

Oedipus verschijnt, als politicus en staat de pers te woord. Het is de avond van de verkiezingen en hij spreekt het volk getergd toe. Hij ziet de huidige samenleving als ziek en verdorven en zal alle misstanden rechtzetten. Startend met het onderzoek naar de dood van zijn voorganger Laios te heropenen.

De passievolle speech van de altijd sterk spelende Hans Kesting laat gelijk de intentie van Icke zien. Zijn Oedipus is een man die de confrontatie niet uit de weg gaat. Hij spreekt met zijn hart, is overtuigt van zijn gelijk en volhard in de zoektocht naar de waarheid van de dood van zijn voorganger en zijn eigen verleden.

Ook wanneer zijn campagneleider Creon zich kritisch uit over de speech laat Oedipus zien wie de baas is. Hij beticht hem van verraad en bedankt hem voor bewezen diensten. Zo volgen de scherpe dialogen elkaar bliksemsnel op. Zelfs de arme Tiresias, die zijn hand reikt met goed advies maakt Oedipus uit voor verrader en charlatan.

Alleen zijn vrouw Jocaste lijkt hem partij te kunnen bieden. Hij houdt intens van haar en luistert naar haar advies. Marieke Heebink is dan ook als mede-hoofdrolspeler naast Kesting een goede keuze. Zij is krachtig en scherp als altijd.

Een spannende thriller

Wij als publiek ruiken het onraad. De drang van Oedipus om de waarheid boven water te krijgen ondanks de waarschuwingen van zijn naasten en de manier waarop de toevalligheden elkaar op volgen zorgen voor een spannende thriller met een weergaloze climax.

Foto © Jan Versweyveld.Share |

Gerelateerde artikelen