Hans van Manen: In and Out

23 maart 2021, 11:25 | Jeroen

Na het recente programma Hans van Manen Variations presenteert Het Nationale Ballet nóg een ballet uit de schatkist van Hans van Manen: In and Out. De choreografie gedanst door de twaalf dansers van de Junior Company is vanaf donderdag 25 maart, 17.30 uur een maand lang gratis online te zien via de website.

Voorafgaand aan de online première start er om 17:00 een speciaal voorprogramma live op het Instagramkanaal van Nationale Opera & Ballet. Het publiek kan dan live meekijken met een deel van een balletles gegeven door Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan Ernst en de dansers. Aansluitend start om 17.30 uur de online première van In and Out op de website. In and Out blijft beschikbaar tot en met 25 april 2021. Het voorprogramma is eenmalig.

De Junior Company danste In and Out voor het eerst op 7 maart 2020 in Theater De Meervaart, Amsterdam. Na een tweede voorstelling daar op 8 maart moest de geplande tournee noodgedwongen worden afgebroken vanwege de lockdown. De nieuwste lichting Junior Company dansers heeft de choreografie recent opnieuw ingestudeerd en uitgevoerd op het grote podium van Nationale Opera & Ballet en is nu gratis beschikbaar voor iedereen.

In and Out

Hans van Manen creëerde In and Out, op muziek van Laurie Anderson en Nina Hagen, in 1983 voor Het Nationale Ballet. Van Manen legt zichzelf graag beperkingen op. Bij In and Out doet hij dit in de ruimtelijke zin met op het toneel drie kasten, waar twaalf dansers continu in verdwijnen en weer uit tevoorschijn komen. Het ene moment staan, hangen of klimmen ze in een kast, het volgende moment stormen ze over het podium. Aanvankelijk is de sfeer speels, licht en sexy, maar wanneer Nina Hagen het in de muziek overneemt van Laurie Anderson, wordt de sfeer agressief en giftig.

Online première

Donderdag 25 maart – 17.30 uur
Gratis te zien via de website en beschikbaar tot en met 25 april 2021

Eenmalig voorprogramma:

Donderdag 25 maart – 17.00 uur
Te zien via Instagram

Choreografie: Hans van Manen
Muziek: Laurie Anderson, Walking and falling, Let X = X, It tango
Nina Hagen, Der Spinner, Fisch im Wasser, Naturträne
Decor- en kostuumontwerp Keso Dekker
Lichtontwerp Jan Hofstra

Foto header: scenebeeld uit In and Out
Fotograaf: Hans GerritsenShare |

Gerelateerde artikelen