Recensie: Triptych van Peeping Tom

4 april 2021, 12:00 | Jeroen

Triptych is een horror drieluik vormgegeven door dans. Als affiche spannend. De uitvoering is naast spannend buitengewoon lenig en door de special effects kijkt het weg als een film. Niet alleen omdat het via de livestream te zien is, maar omdat het zo slim in elkaar zit.

Het drieluik opent met de dood van een man in ‘The missing’. Lenig verraad zoals ik het beleefde. Een huiskamer, overspel en langzaam tonen de dansen ons een tragedies verhaal van dood en verderf. Als slangen raken ze verstrengelt in elkaar. Wat een prachtige dans en bizarre lenigheid heeft dit ensemble.

Als het drieluik overgaat in het tweede luik lijken we op een schip terecht te zijn gekomen in ‘The lost room’. De wind speelt hierin een mooie rol, de dansers worden letterlijk van hun voeten geblazen. Ook hier is de lenigheid van de dansers verbazingwekkend. De deuren en het balkon zorgen voor een spannend spel tussen de dansers. Eerst is het een balkon dan weer een kast. En uit de kast komen lijken. Ze vallen als golven over de vrouwelijke danseres heen.

Met het derde en laatste luik komen we terecht in een door planten overgroeide ruimte in ‘The hidden floor’. De tranen vertellen het hele verhaal. De tranen vormen een rivier. Een dochter die nooit genoeg was voor de sterke en tot dan toe zo emotieloze vader. Ze kiest voor zichzelf en laat hem alleen met zijn verdriet.

De special effects zorgen voor ervoor dat ik als kijker mij waan in een spannende horror film. De lamp die telkens van plaats verschuift en de danser die de achtervolging op de losgeslagen lamp inzet. De zwevende doekjes die om en rond de danser hun eigen weg gaan. De rook die de mannelijke danser achtervolgt en hem de afgrond in drijft.

Wat deze voorstelling toont is hoe dans en een thema als Horror hand in hand kan gaan wanneer iemand het geloof heeft in de kracht van het expressieve en de schoonheid van de kunsten. Wat een heerlijke voorstelling.

Gezien en genoten bij ITALive:. Volgende keer is het stuk De dingen die voorbij gaan te zien bij ITALive op 25 april.Share |

Gerelateerde artikelen