Recensie: Een klein leven door het ITA

2 oktober 2021, 15:00 | Jeroen

Een Klein Leven van het Internationaal Theater Amsterdam. Een 4 uur en 10 minuten lange epos gebaseerd op een prachtig boek. Hoe doe je dat als cast en regie? De keuze is om er vol voor te gaan. Totale overgave aan het vak. De acteurs en makers geven zich over aan de wereld van Schrijfster Hanya Yanagihar. Een wereld van misbruik, pijn en emotie.

Hoe gaan we als samenleving de verschrikkelijke geschiedenis van misbruik herkennen en erkennen? De strijd van hoofdpersoon Jude zien we gedurende het stuk ontvouwen. De gehoorzaamheid aan zijn lot is pijnlijk om te zien. De ontkenning, strijd en uiteindelijk hulp accepteren. Jude zijn manier om het te verdragen is zelfmutilatie. Pijn om pijn te verdragen. Hoe kan een mens dit verdragen? Door een ander toe te laten en samen een weg te vinden. De vraag is of Jude het toelaat.

Een klein leven

Vier vrienden hebben een lekker feestje. Filosoferen over het leven en drinken, blowen, dansen met Willem, JB, Malcolm en Jude. Waar de eerste drie het vooral hebben over wat het is om zwart te zijn, wil Jude zich niet in de discussie mengen. Hij is vooral afstandig. Wordt zelfs boos als ze hem ermee confronteren. Stiekem verminkt Jude zichzelf. In flashbacks zien we zijn verleden. Hoe hij als kind als vondeling gevonden wordt door een geestelijke die hem misbruikt en prostitueert, een dokter die hetzelfde doet en uiteindelijke een minnaar die hem misbruikt en mishandelt.

Gedurende het misbruik en verschrikkelijke leven van Jude zijn er ook mensen die hem proberen te helpen en beschermen. Zo is er maatschappelijk werkster Ana. Zij tracht telkens tot hem door te dringen. Wat ze ook doet Jude keert zich telkens van haar af. Ook is er huisarts Andy die zijn best doet tot Jude door te dringen, maar ook zijn hulp wijst Jude af. En uiteindelijk is er Harold die voor Jude zorgt, voor hem kookt en hem adopteert. Ook hij kan Jude niet redden van het misbruik en zijn miserabele bestaan.

De laatste redding van Jude lijkt zijn beste vriend Willem waarmee hij een relatie krijgt. Zijn onvoorwaardelijke liefde en geduld voor Jude lijkt de laatste strohalm op geluk en een liefdevol leven.

De acteurs en regie

Ivo van Hove is inmiddels een gerenomeerd internationaal regisseur. Met Een klein leven laat hij wederom zien dat dit terecht is. Hoewel het allemaal erg melodramatisch is en de scenes soms onnodig expliciet zijn, weet hij mij als kijker de ernst en pijn te laten voelen. Ruim vier uur weet hij mij als kijker te boeien, laten denken en emotioneren.

Ramsey Nasr speelt Jude. Hij weet met zijn spel het melodrama en het expliciete geweld en misbuik genuanceerd weer te geven op een gecontroleerde en prachtige manier. Een masterclass. Maarten Heijmans als Willem is gevoelig en helder in zijn spel. Hoe hij als een beste vriend en geliefde zijn grenzeloze geduld weet te bewaren is prachtig. Dan is er de altijd geweldige Hans Kesting. Met zijn drie rollen van de verschrikkelijke geestelijke, dokter en minnaar geeft hij de duivel een gezicht in het stuk.

Conclusie

Met de voorstelling Een klein leven heeft het Internationaal Theater Amsterdam weer een meesterwerk neergezet. We kunnen in Nederland trots zijn op het ensemble en de geniale regisseur Ivo van Hove. Mocht je in de gelegenheid zijn een voorstelling te kunnen bijwonen, in persoon in Amsterdam of via de livestream, maak je iets mee dat nationaal en internationaal zeldzaam vertoont word.Share |

Gerelateerde artikelen