Toneel: Im Herzen der Gewalt

27 januari 2022, 17:49 | Jeroen

In zijn roman Im Herzen der Gewalt (Geschiedenis van Geweld) reconstrueert Édouard Louis de nacht waarin het hoofdpersonage verkracht en mishandeld werd. Maar de verkrachting houdt hier niet op. Hij spiegelt dit voorval aan het geweld in de samenleving. Hij laat zien hoe het geweld van hogerhand, van overheden en politie, doorsijpelt naar alle lagen van de bevolking. En het hardst aankomt bij degenen die worden gediscrimineerd.

Het verhaal wordt niet alleen vanuit het hoofdpersonage verteld, maar ook door andere betrokkenen: dokters, verplegers, politie, zijn zus, haar man. Het wordt pijnlijk duidelijk dat hij geen macht of gezag heeft over zijn eigen verhaal. De amoureuze ontmoeting en de gewelddadige afloop worden verweven met het politieverhoor achteraf, de ontvangst bij de spoedeisende hulp, de woorden van de zus die verslag doet aan haar man.

Politieagent: ‘Een onbekende mee naar boven nemen, midden in de nacht…’
Édouard: ‘Dat doet iedereen.’
Politieagent: ‘Iedereen…?’
Édouard: ‘Van mijn soort.’

De Duitse regisseur Thomas Ostermeier maakte samen met Édouard Louis een theatrale bewerking voor de acteurs van de Schaubühne am Lehniner Platz in Berlijn. Snel na elkaar gemonteerde scènes – niet in chronologische volgorde – zorgen in de voorstelling voor steeds andere invalshoeken van de ervaring. Tussen de scènes door last Ostermeier choreografische momenten in, waarbij de acteurs samen onverwacht en ongerijmd een danstrio of kwartet vormen.

ITALIVE

Op vrijdag 25 februari wordt de voorstelling gelivestreamd vanuit ITA. De stream is voorzien van Nederlandse en Engelse ondertiteling. Kaartkopers ontvangen twee uur voor aanvang een mail met de link en een persoonlijk wachtwoord.

Helaas is het niet mogelijk om de livestream op een ander moment te bekijken. We spelen de voorstelling live op het ITA-podium en de livestream is een rechtstreekse verbinding zodat u thuis kunt meekijken naar wat er zich op dat moment in ITA afspeelt.

credits foto Arno DeclairShare |

Gerelateerde artikelen