Theater: The Damned

1 april 2022, 11:49 | Jeroen

De kaartverkoop van The Damned door Internationaal Theater Amsterdam in het Amsterdamse Bostheater is gestart. ITA is ontzettend trots dat zij The Damned met het eigen ensemble in Amsterdam kan tonen, een voorstelling die tijdens de première in 2016 ontvangen werd als een indrukwekkende en aangrijpende theaterervaring in regie van Ivo van Hove. Het is de grootste productie ooit in het Amsterdamse Bostheater en het is voor het eerst in de geschiedenis van ITA dat zij een grootschalige voorstelling in de open lucht speelt.

Van 15 juni t/m 23 juli speelt het ITA-ensemble de Nederlandse versie van Les Damnés, de succesproductie die Ivo van Hove in 2016 regisseerde voor de Comédie Française. De première is op zaterdag 18 juni.

Les Damnés beleefde zijn wereldpremière in 2016 als openingsvoorstelling van het Festival d’Avignon in het majestueuze decor van de Cour d’Honneur in het voormalige pausenkasteel. In deze theaterbewerking naar een filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti is te zien hoe een familie van rijke Duitse industriëlen fataal gecorrumpeerd raakt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij. Familiepatriarch baron Joachim verzet zich en wordt geliquideerd. De strijd om de opvolging leidt tot een escalatie van intriges en manipulaties, verraad en moord.

Les Damnés werd met superlatieven onthaald en was na Avignon te zien in Parijs, Londen, Antwerpen en New York. The Guardian noemde het een ‘ijzingwekkende profetische meesterzet’. ‘Een groots totaalkunstwerk’, oordeelde De Standaard. The New York Times sprak van ‘een rijke en meedogenloze productie’. ‘Ivo van Hove vindt opnieuw een mythische en epische dimensie, terwijl hij zijn acteurs het drama op de meest mogelijke organische en menselijke manier laat spelen.’, schreef Le Monde.

Ivo van Hove over The Damned

‘The Damned is het verhaal van de giftige alliantie tussen extreem rechtse politici van het hoogste niveau en een leidende familie in de machtige staalindustrie. Visconti situeert het gebeuren op een cruciaal moment in de Europese geschiedenis: de opkomst van het fascisme in Duitsland. In grootse scènes geeft The Damned een inkijk in het afgrondelijke waar mensen toe in staat zijn en hoe makkelijk deze familie zich lieert aan een extreemrechts regime, enkel voor het financiële profijt toont zowel de opkomst en ondergang van een invloedrijke hebzuchtige familie als een immoreel politiek systeem. Of is het toch vooral een verhaal dat ons laat nadenken over de wereld waar we vandaag in leven?’

Ingejan Lighart Schenk – Het Amsterdamse Bostheater

‘Na Avignon, New York en London is het meesterwerk The Damned nu eindelijk te zien in Nederland. Wij zijn trots dat wij deze grootschalige productie van alliantiepartner ITA mogen presenteren in het Amsterdamse Bostheater. Ik verheug me erop de bejubelde regie van Ivo van Hove deze zomer aan het publiek te kunnen tonen in ons schitterende openluchttheater.’

Over Het Amsterdamse Bostheater

Het Amsterdamse Bostheater is al zevenendertig jaar het stralend middelpunt van de zomer waar elk jaar, naast o.a. concerten, filmavonden en jeugdtheater, ook een grote bijzondere theaterproductie wordt gepresenteerd.

Credits

regie Ivo van Hove
van Luchino Visconti, Nicola Badalucco en Enrico Medioli
met Majd Mardo, Marieke Heebink, Steven Van Watermeulen, Hans Kesting, Aus Greidanus jr., Hugo Koolschijn, Janni Goslinga, Daniël Kolf, Ilke Paddenburg, Bart Slegers, Maria Kraakman, Chris Nietvelt, Bart Bijnens, e.a.

dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie en licht Jan Versweyveld
kostuums An D’Huys
muziek en sounddesign Eric Sleichim
video Tal Yarden
assistentie regie Olivier Diepenhorst

coproducent Bl!ndman [sax]
producent Les Damnés Comédie FrançaiseShare |

Gerelateerde artikelen