Theater: Judas

25 maart 2022, 12:09 | Jeroen

Wie Judas hoort, denkt aan verraad. Hij is de man die Jezus voor dertig zilverstukken uitlevert. Dat is de officiële versie. Maar er is ook een Evangelie van Judas waarin Jezus vraagt om hem te verraden, waarin Judas dus doet wat hij doet omdat Jezus zelf hem daar om vraagt. En dat is merkwaardig, want Judas’ actie leidt tot de kruisdood van Jezus.

Robert Icke raakte gefascineerd door deze andere versie van het verhaal en brengt die in wereldpremière op het toneel: Judas als de ware, volmaakte leerling van Jezus. Een voorstelling over de positieve kant van verraad.

Eerder realiseerde Robert Icke bij ITA een bejubelde eigentijdse versie van Oedipus. Met Kinderen van Nora maakte hij een vervolg op Een poppenhuis van Ibsen.

ROBERT ICKE OVER JUDAS

‘Het verhaal van Jezus is misschien wel het beroemdste dat ooit werd verteld. Het verhaal van Judas daarentegen is, ondanks de beroemdheid, van een heel andere kleur en orde. Niemand prijst hem; zijn naam wordt gebruikt als belediging of veroordeling. Toch laat een in de jaren zeventig opgedoken oude tekst, het Evangelie van Judas, ons een glimp zien van een verhaal dat een andere kijk geeft op de meest beruchte van Jezus’ apostelen. Deze nieuwe versie van de laatste dagen van het leven van Jezus gaat over verraad en trouw, opoffering en dienstbaarheid, en over wat het betekent om te weten dat iets op het punt staat te eindigen.’

Na afloop van de voorstelling op 8, 15 en 22 april.

IN GESPREK

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA op de vrijdagavond. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met een gast en het publiek. Met Judas als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gast uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

Op 8 april zijn acteurs Jesse Mensah en Hans Kesting te gast.
Op 22 april is actrice Maria Kraakman te gast.

Credits

tekst en regie Robert Icke
vertaling Aus Greidanus jr.
dramaturgie Maria Luttikhuis
scenografie Hildegard Bechtler
kostuumontwerp Wojciech Dziedzic
lichtontwerp Natasha Chivers
geluidsontwerp Tom Gibbons
particulier producent Gabriella de Rooij en Hendrik Jan ten Have

met Janni Goslinga, Hans Kesting, Achraf Koutet, Maria Kraakman, Jesse Mensah, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg, Bart Slegers, Hugo Koolschijn, Minne Koole, e.a.Share |

Gerelateerde artikelen