Toneel: Seksklimaat

18 augustus 2022, 18:24 | Jeroen

Van 9 september 2022 t/m 3 mei 2023 toert Seksklimaat door het land, een tragikomedie van en met Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot over drie sukkels die proberen een goed mens te zijn. De voorstelling biedt geen oplossing voor het klimaatprobleem of een beter seksleven, maar wel inzicht in wat het leven de moeite waard maakt. De première is zaterdag 17 september in Schuur, Haarlem.

Als jij met twee van je beste vrienden honderd keer zou ontbijten, wat worden dan terugkerende onderwerpen? Waarvan gaan jullie op tafel slaan? Waarvan worden jullie stil? Wij hadden het over de klimaatcrisis. Soms te lang, vonden er twee van de drie. En dat irriteerde de derde. En we hadden het over seks. Een veel leuker en minder gecompliceerd onderwerp, dachten we. Tot twee van de drie zeiden dat de derde er te gecompliceerd over deed. En dat irriteerde de derde.

‘Seks heelt!’

‘Vast wel. Maar wie? Seks zonder intimiteit is voor mij een hele treurige aangelegenheid.’

‘Zo moet je er niet in staan. Ik heb ook moeten leren om me over mijn kwetsbaarheid heen te tillen. Om niet meer bang te zijn om een blauwtje te lopen.’

‘Hoe doe je dat?’

We zijn nog steeds vrienden, al escaleerde het bij ons af en toe gevaarlijk. Nieuwsgierige vragen werden opeens niet meer beantwoord, grappen werden verwijten, maar we vroegen door tot het ongemakkelijk werd; en daarna stelden we ook die laatste, confronterende vragen. ‘Zit jij mij nou de maat te nemen?’

In Seksklimaat delen de vrienden Maria, Michiel en Sieger hun ontbijtontdekkingen. Zoals de link tussen de klimaatcrisis en een seksleven. Want die is er. Het duurde even, maar toen openbaarde die zich.

Maria Goos schreef veelbekroonde en populaire tv-series, theaterstukken en speelfilmscenario’s zoals Pleidooi, Oud Geld, Familie, Nu even niet, Cloaca, Leef!, Lieve mensen, Nu even wel, Smoeder, De geschiedenis van de familie Avenier, Dokter Robert en Uit het hoofd.

Michiel de Jong acteerde in speelfilms en tv-series zoals Coach, Zwartboek, Het Huis Anubis, Julia’s Tango, Het glazen huis en De erfenis. Hij speelde diverse theaterrollen en is regelmatig te horen als stemacteur.

Sieger Sloot was te zien in speelfilms en tv-programma’s zoals Stanley H., Riphagen, Hartenstraat, Wat als?, Floor Faber, Sorry Minister, Vuurzee II en John Adams (HBO). Hij speelde in diverse theaterstukken, is een veelgevraagde stemacteur en, met drie overwinningen in zeven afleveringen, bovendien een behoorlijk Slimste Mens.

SEKSKLIMAAT

tekst, idee, spel: Maria Goos, Michiel de Jong, Sieger Sloot | regie: Maria Goos | eindregie: Ria Marks | decor en fotobeeld: Robin Vogel | educatie: Elles Leferink | productie: Alles voor de Kunsten.

Van 9 september 2022 t/m 3 mei 2023 te zien in Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Arnhem, Bergeijk, Capelle a/d IJssel, Delft, Den Haag, Deventer, Diemen, Dordrecht, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Helmond, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Oosterhout, Purmerend, Rosmalen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Weesp, Zoetermeer en Zwolle.Share |

Gerelateerde artikelen